Boško Savković koji je nosio lutku "obešenog Aleksandra Vučića" priznao krivično delo i pušten na slobodu 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Boško Savković, pisac i novinar, uhapšen u nedelju pod sumnjom da je nosio transparent na kom je bila lutka „obešenog predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, osumnjičen da je ugrožavao ustavno uređenje Srbije, priznao je danas krivično delo i pušten je na uslovnu slobodu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu i okrivljeni Boško S. (60) zaključili su danas sporazum o priznanju krivičnog dela Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, u skladu sa kojim je okrivljenom izrečena uslovna osuda, a on je pušten na slobodu, saopštilo je Više javno tužilaštvo,

Naime, kako navode, sporazum je nakon održanog ročišta presudom potvrdio Viši sud u Beogradu i Bošku S. izrekao uslovnu osudu na kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izršiti ukoliko on ne ponovi krivično delo u roku od dve godine.

Stranke su se sporazumno odrekle prava na žalbu protiv ove presude, a okrivljenom je odmah ukinut pritvor.

Okrivljeni je u skladu sa ovim sporazumom, svesno i dobrovoljno priznao da je na protestu „Srbija protiv nasilja“ 3. juna 2023. godine u Beogradu pozivao građane da se silom svrgne s vlasti predstavnik najviših državnih organa – predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, tako što je nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika Republike sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom, tako da aludira na vešanje, navodi VJT.

Fotografija pomenutog transparenta i lutke objavljena je na društvenim mrežama i portalima te je bila dostupna velikom broju građana.

Stručna domaća i međunarodna javnost osudila je hapšenje Savkovića, posebno za krivično delo za koje je osumnjičen, imajući u vidu da se lutke sa likom državnika širom sveta koriste u građanskim protestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari