"Zaštitnik i mecena Aleksandra Vučića": Kako sagovornici Danasa komentarišu izjavu Kristofera Hila posle protesta ispred Skupštine grada 1Photo: A.K./ATAImages

Iako ambasador Kristofer Hil sprovodi stav Stejt departmenta, u vezi sa izbornom krađom jasnijii je sam Stejt department, mada je Hilova izjava skrojena diplomatski i izgleda da ima za svakog ponešto, ali ne doprinosi nezavisnoj međunarodnoj istrazi.

Njemu ne smeta izborna krađa i ne pada mu na pamet da osudi prebijanje građana na Kablaru ili Šodrošu, jer je zaštitnik režima i Aleksandra Vučića koji je najodgovorniji za mahinacije u izbornom procesu i urušavanje autoriteta državnih institucija.

To kažu sagovornici Danasa, komentarišući izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila u kojoj je osudio nasilje ispred Skupštine grada Beograda.

Hil je i svojom prethodnom izjavom u kojoj, između ostalog, kaže da se raduje saradnji sa novom vladom razljutio opoziciju koja traži poništavanje izbora na svim nivoima zbog izborne krađe.

"Zaštitnik i mecena Aleksandra Vučića": Kako sagovornici Danasa komentarišu izjavu Kristofera Hila posle protesta ispred Skupštine grada 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka, pita da li je Hilu koji osuđuje nasilje, ikad palo na pamet da osudi prebijanje aktivista na Kablaru.

– Da li mu je ikad palo na pamet da osudi prebijanje građana na Šodrošu, da li mu je ikad palo na pamet da osudi prebijanje građana u Rakiti, da li će mu ikad pasti na pamet da prestane da se meša u ono što nije njegov posao? On se nalazi u Srbiji, ne u Americi. Meša se u iskopavanje litijuma, proteste i u sve živo. On je zaštitnik i mecena Aleksandra Vučića i ovog režima. To se znalo i ranije ali je sad postalo jasno kao dan. Svi građani Srbije znaju da je njegova uloga da štiti ovaj režim. Kristofere, samo napred nastavi da štitiš Vučića. Šta je sa pokradenim izborima, to ti ne smeta – pita Jovanović u izjavi Danasu.

U Hilovoj izjavi za svakog ponešto

Dok Sofija Popović, novinarka European Western Balkans, ukazuje na to da je izjava ambasadora Hila skrojena diplomatski i izgleda da ima za svakog ponešto.

– Sa jedne strane on poziva na istragu i saradnju sa OEBS-om oko svih “manjkavosti, iako je to preblaga reč za ono što se sa izbornim procesom u Srbiji dogodilo, a o čemu svedoče izveštaji domaćih i stranih posmatrača. Vlast svakako može da bude zadovoljna delom izjave o osudi nasilja koje je viđeno na protestu u nedelju. Da je tako vidi se u pisanjima provladinih tabloida u kojima je Hil od juče heroj i borac za demokratiju u Srbiji, iako su inače ti mediji gadljivi na sve američko i zapadno – kaže ona za Danas.

Kako dodaje, od suštinske je važnosti da međunarodna zajednica shvati da se Srbija nalazi u dubokoj politčkoj i postizbornoj krizi.

– U tokvoj situaciji međunarodna zajednica morala bi da bude nepristrasna, da igra posredničku ulogu i da pre svega bude garant nezavisne međunarodne istrage. Ova izjava ambasadora Hila ne doprinosi tome – navodi Popović.

Stejt department jasniji od Hila

A Zorana Mihajlović, liderka pokreta Uvek za Srbiju, smatra da „iako gospodin Hil sprovodi stav Stejt departmenta, čini se da je oko izborne krađe i nepravilnosti mnogo jasniji bio sam Stejt department”.

"Zaštitnik i mecena Aleksandra Vučića": Kako sagovornici Danasa komentarišu izjavu Kristofera Hila posle protesta ispred Skupštine grada 3
Printskrin Zorana Mihajlovic

– Činjenica je da je došlo do ozbiljnog ugrožavanja izborne volje građana i građanki Srbije – konstatuje ona za Danas.

Za Ivana Kostića, potpredsednika Dveri, Vučić je najodgovorniji za mahinacije u izbornom procesu i urušavanje autoriteta državnih institucija.

– Naravno da treba protestovati i tražiti pravdu, pa i na ulici, ali sam lično apsolutno protiv nasilnih protesta koji mogu da dovedu do žrtava i bratoubistva među Srbima. Dosta nam je takvih scenarija od kojih imaju koristi jedino naši neprijatelji – zaključuje on za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari