Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu juče je proglašen počasnim doktorom nauka na Univerzitetu u Tuzli. Davutoglu je juče nastavio posetu Bosni i Hercegovini koju je počeo u nedelju. Pre BiH Davutoglu je boravio na Kosovu, a balkansku turneju, prema pisanju turske štampe, nastavlja u Rumuniji i u Beogradu gde bi trebalo da bude 2. septembra.


Na svečanosti dodele počasnog doktorata, izvestio je sajt Dnevnog avaza, Davutogluu je diplomu uručio rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović.

– Ovo je za mene veliki dan, kada primam počasni doktorat jednog respektabilnog univerziteta. Nagrade je uvek lepo primiti, ali ova iz BiH za mene ima posebnu težinu. Biti profesor za mene je jedan od najplemenitijih poslova, i nadam se, da ovaj moj doktorat neće biti samo svečani cilj dodele. Iskreno, voleo bih jednog dana i da predajem na Univerzitetu u Tuzli – kazao je Davutoglu.

Turski ministar spoljnih poslova u BiH je sa svojom suprugom. Bajram namaz Davutoglu po prvi put u svom životu neće klanjati u Turskoj, ali je jednako srećan, što će taj čin obaviti u Sarajevu, odnosno BiH, koju, kako je kazao, smatra svojom zemljom, navodi Avaz.

Davutoglu je za Oslobođenje rekao da želi da vidi Balkan na kome u miru žive narodi, kulture i religije.

– Ako na Balkanu ne stvorimo područje zajedničkog života, mogu se ponoviti patnje iz devedesetih godina prošlog veka… Želimo da vidimo Balkan gde u miru žive narodi, kulture i religije. Potrebno je da se sve strane međusobno uvažavaju i cene. Iako Turska nije na granicama, mi sve balkanske zemlje vidimo kao svoje susede. Iz tog razloga bitni su nam dobri međusobni odnosi – rekao je Davutoglu.

On je dodao da je „najmanje 500 godina osmanske istorije na ovim područjima“, te da se „istorija može kritikovati, ali ne i odbaciti“.

– Ja nisam govorio o neoosmanizmu, već o zajedničkoj prošlosti, mi smo deo toga, dođite da sprijateljimo gradove i zemlje, to mi govorimo. Želimo stvaranje zajedničkog ekonomsko i kulturno integrisanog Balkana na kojem ljudi nisu posvađani, rastrgani i udaljeni jedni od drugih – poručio je Davutoglu.

DODIK: Bezrezervno uz Bošnjake

Banjaluka – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da se ne protivi poseti ministra inostranih poslova Turske Ahmeta Davutoglua Bosni i Hercegovini, bez obzira na to što ta zemlja po pravilu bezrezervno podržava bošnjačku stranu. „Turska je na konferencijama Saveta za sprovođenje mira po pravilu bezrezervno podržavala bošnjačku stranu i time se diskvalifikovala kao strana koja može da bude objektivna u procenjivanju i promovisanju političkih rešenja u BiH“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari