Osnivačka skupština Bošnjačke demokratske zajednice najavljena je za sutra u Domu kulture u Novom Pazaru, a očekuje se da za predsednika nove stranke sandžačkih Bošnjaka bude izabran Emir Elfić, diplomirani ekonomista iz Novog Pazara.

Elfić, koji je predsednik Inicijativnog odbora BDZ, jesenas je podneo ostavku na mesto pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara. Pored njega, javnosti su poznati članovi Inicijativnog odbora Hedija Škrijelj, Zehnija Bulić i Amela Lukač-Zoranić.

BDZ se već predstavlja kao treća politička opcija u Sandžaku i stranka bliska glavnom muftiji Muameru Zukorliću, čiji je Elfić šurak. Komentarišući rođačku i političku bliskost sa muftijom Zukorlićem, Elfić je u ranijem intervjuu za Sandžak Danas izjavio da će BDZ isključivo voditi ljudi koji budu izabrani u rukovodstvo na osnivačkoj skupštini, ali da će se zalagati za naklonost svih važnih društvenih faktora. „Muftijina podrška bi nam puno značila jer važi za najuticajniju ličnost u Sandžaku“, rekao je Elfić.

Objašnjavajući zašto osnova novu bošnjačku stranku pored postojećih desetak, Elfić kaže da su izbori za Bošnjački nacionalni savet, na kojima je Bošnjačka kulturna zajednica muftije Zukorlića osvojila više glasova od druge dve liste koje su podržali ministri Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, pokazali da postoji ogroman politički vakum i postoji potreba za novim političkim subjektima čiji bi prioritet bio borba za bošnjačke interese. „Ubeđen sam da će Bošnjačka demokratska zajednica po snazi i poverenju građana biti prva stranka. BDZ će biti autentična bošnjačka partija demokratskog centra, koja će se zalagati za očuvanje i afirmaciju bošnjačkog identiteta u svetlu duhovnih, moralnih i univerzalnih vrednosti, ali zalagaće se i za ekonomski prosperitet Sandžaka. Kao politički subjekt zalagaćemo se za rešavanje svih nagomilanih problema kako bi se postigla potpuna politička stabilnost i životni ambijent dostojan savremenog čoveka“, poručuje Elfić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari