Božo Prelević: Koraks je genije koji našu tragikomediju oslikava duže od pola veka 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Koraks dvadeset pet godina u Danasu crta naše političko i društveno stanje, ali i nagoveštava gde ćemo se naći – njegove karikature o Miloševićevom priznanju nezavisnosti Kosova, o gladi u vreme hiperinflacije, o izdaji Vuka Draškovića i o mnogim drugim stvarima postale su jasne većem delu građana tek godinama nakon toga

Prvi razlog važnosti, popularnosti i poštovanja koji u našoj, ali i međunarodnoj javnosti ima karikaturista Predrag Koraksić Koraks je njegova genijalnost, komentariše za Danas advokat Božo Prelević.

– Kada bi to razložio onda bih rekao da je Koraks genije ne samo u crtanju, nego je genije i u političkoj analizi. Koraks dvadeset pet godina u Danasu crta naše političko i društveno stanje kakvo jeste, kakvim ga realno vidi deset do dvadeset odsto Srba, i mislim da je Koraks doprineo kvalitetu lista Danas. Na prvi pogled, to što Koraks crta je tragikomično, a najbolja dramska dela Dušana Kovačeviča su tragikomična, i u stvari, i jedno i drugo je, može se reći, savršeno tačna analiza, jer je naša situacija tragikomična – kaže Prelević.

Tu tragikomediju, u raznim časopisima, od Ježa, Večernjih novosti odakle je izbačen 1993. voljom Miloševićevog režima, nezavisnih novina Borba i Naša Borba, do Vremena i Danasa, Koraks u kontinuitetu oslikava već više od pola veka.

– I to Koraks radi ekstremno pošteno. A kad neko svoj posao radi genijalno, posvećeno i ekstremno pošteno duže od pedeset godina, to je već takva retkost u Srbiji da ja skidam kapu mom dragom prijatelju Koraksu. Ono što je zanimljivo u njegovim karikaturama nije samo preciznost u opisu naše situacije pokretom pera, nego je mnogo više od toga – smatra Prelević.

– Koraks vrlo jasno pokazuje i gde ćemo se mi naći. Sećam se njegovih karikatura o priznanju nezavisnosti Kosova Slobodana Miloševića, o gladi u vreme hiperinflacije, o izdaji Vuka Draškovića i o mnogim drugim stvarima koje su postale jasne većem delu građana tek godinama nakon toga. Kad to pogledamo onda je jasno zašto Koraksove karikature jako često preciznije govore od većine novinarskih tekstova – ističe Božo Prelević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari