Braća Grim: U braku se pišu najlepše bajke 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme je na današnji dan pre 80 godina pisao o dnevnim i noćnim vežbama u Beogradu, Pančevu i Zemunu, kojima su se stanovnici pripremali za odbranu od napada iz vazduha. U listu Pravda istog dana našla se anegdota o čuvenim piscima bajki za decu, braći Grim.

List Vreme pisao je o konkretnim planovima urednika grada koji su se ticali odbrane od napada vojske iz vazduha.

U jeku Drugog svetskog rata, stranice dnevnih listova su svakodnevno bile ispunjene tekstovima o žarištima borbe u čitavoj Evropi i svetu.

Braća Grim: U braku se pišu najlepše bajke 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Nažalost došlo je vreme da se i stanovnicima Beograda, Pančeva i Zemuna predoči na koji način treba da se ponašaju ukoliko ovi gradovi budu napadnuti.

Upravnik Beograda organizovao je dnevne i noćne vežbe, a kako list Vreme piše, znakovi za početak i kraj vežbi biće sirene i parne pištaljke.

Osim toga, uvedene su jasne smernice o ponašanju građana tokom vežbi: ko se u tom trenutku zatekne u stanu treba da zatvori sve prozore i da ne izlazi na terasu, ko je, pak, na ulici, treba da se skloni u najbliže dvorište ili lokal, tramvaji će se na zvuk sirene zaustaviti a svi putnici će se skloniti na isti način, oni koji se budu našli u automobilu treba da automobil popnu na desnu stranu trotoara, a oni koji doputuju vozom da se sakriju na železničkoj stanici.

Prema pisanju lista Vreme, pravila za noćnu vežbu su ista, samo što je dodato i da se tokom nje moraju ugasiti sva svetla.

Onaj ko ne bude poštovao pravila, biće najstrože kažnjen, saopštava list Vreme.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

listu Pravda se na današnji dan 1940. godine našao zanimljiv tekst o tome kako su braća Grim pisala svoje najpoznatije i najlepše bajke.

Braća Grim: U braku se pišu najlepše bajke 3
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Jedni od najpoznatijih nemačkih književnika, braća Jakob i Vilhelm Grim, kada su počeli da pišu bajke nisu živeli u istom domaćinstvu.

Prema pisanju lista Pravda, Jakob Grim se do kraja svog života nije ženio, dok je Vilhelm živeo u dugogodišnjem srećnom braku.

Braći Grim su bajke još tokom života donele veliku slavu i popularnost, a kada su se proslavili neko je upitao Jakoba ko zapravo od njih dvojice piše lepše i zanimljivije bajke.

Jakob je na to pitanje bez razmišljanja odgovorio:“Naravno, moj brat! Jer, znate, on je oženjen“, piše u listu Pravda.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari