Bramerc pred SBUN: Širom bivše Jugoslavije negiraju se zločini i slave ratni zločinci 1Foto: EPA / ROBIN UTRECHT

Glavni tužilac međunarodnog suda u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) upozorio je danas, pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, da se u zemljama bivše Jugoslavije i dalje slave ratni zločinci, a negiraju zločini, često uz podršku političara.

„Negiranje zločina i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca prožimajuće je širom bivše Jugoslavije. Na žalost, negiranje i slavljenje često pokreću ili podržavaju političari i javne ličnosti u celom regionu“, rekao je Bramerc, podnoseći redovan polugodišnji izveštaj o radu haškog tužilaštva.

Bramerc je ocenio da takva klima u bivšoj Jugoslaviji „ima uznemirujući učinak na tužioce i sudije i potkopava vladavinu prava“.

On je upozorio i na „političko mešanje u suđenja za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji“, navodeći da se jedan uznemirujuć primer takvog mešanja dogodio prošle nedelje u Bosni i Hercegovini.

Ne precizirajući o kojem se primeru radi, Bramerc je izrazio punu podršku bosanskom tužilaštvu i glavnom tužiocu i uverenje da će oni nastaviti da krivično gone odgovorne za ratne zločine, „bez obzira na nacionalnost i zvanični položaj“.

Bramerc je podsetio i da se ove godine navršava 25 godina od „mnogih zločina i događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i genocid u Srebrenici“.

Po tužiočevim rečima, to će biti prilika da se, uz podsećanje na žrtve, jednoglasno osude odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

„Pozivamo sve zvaničnike i javne ličnosti u regionu da odgovorno deluju i stave žrtve i patnje civila u prvi plan tokom komemorativnih aktivnosti. Oni bi trebalo da javno osude negiranje zločina i slavljenje ratnih zločinaca, a ne da ih podržavaju u javnim istupima, uz korišćenje javnog novca“, podvukao je Bramerc.

On je naglasio da je, posle četvrt veka od zločina, „hitno neophodno vođstvo koje je za pomirenje i građenje mira“ i koje bi, makar i zakasnelo, „raskinulo sa retorikom prošlosti“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Bramerc pred SBUN: Širom bivše Jugoslavije negiraju se zločini i slave ratni zločinci”

 1. Tužno je gledati i slušati ljude poput ovog Bramerza.
  Nikad ne reaguju kad bi trebalo, jer tako odgovara njihovim gazdama.
  Čak je i Bramerz dovoljno pametan da shvati zbivanja u bivšoj SFRJ.
  Morao bi biti i dovoljno pametan da shvati da se ovde bez. poštenog istraživanja i suđenja neće postići „umir krvi“.
  Ne pomaže insistiranje na Srebrnici ako se zanemare zločini koji su tome prethodili. Slovenci se hvale zločinima koje su prvi učinili protiv nedužnih
  dečaka na otsluženju vojnog roka i8 započeli zločine.
  Majke u crnom je politička firma. Među tim ženama je više od 90 % onih koje su svoje sinove slale u rat. Sad, uz pomoć Bramerca i sličnih pokušavaju da operu svoju savest, kriveći za sve Srbe.
  Možete postići šta god vam je volja, jer ste zločinci bez savesti, ali nikad nećete dobiti priznanje za pravednost i poštenje.

  • Bogdane, dobar tekst. Nije bio genocid u Srebrenici, jednostavno dogadjaj ne zadovoljava parametre da bude tako kvalifikovan. Bio je ratni zlocin i za svakog neduzno ubijenog mora da se odgovara.

   • Komentari samo potkrepljuju činjenice koje iznosi g. Branerc, da se negiraju zločini i da se veličaju ratni zločinci ma sa koje strane dolazili. Činjenica da OSUĐENI ratni zločinac sedi u srpskom parlamentu i da je na izbornoj listi njegovo ime – sve govori….

  • Bogdane, Bogdane!
   Ucitelji su ti neprekidno gledali kroz prste i davali trojke. Da si koji put ponavljao razred znao bi vise i bio bolji covjek. Slusas, a ne cujes. Gledas, a ne vidis.

 2. A kako bi bilo da se gospodin malo priseti sta je radila njegova zemlja u Kongu i njegovi sunarodnici sirom Evrope?

 3. Haški tribunal jeste politički sud, jer je osnovan od strane UN-a, koja je najvažnija svetska politčka organizacija. Sve institucije, koje su osnovane od strane UN-a su pod političkim uticajem. Samo se ćuti kad taj pritisak dolazi iz SAD-a, ali i nekih drugih moćnih zemalja. Licemerno je kada Vašington zahteva da se drugima sudi za ratne zločine, a oni nisu potpisnici sporazuma o osnivanju suda za ratne zločine, jer ne žele da se sudi njihovim građanima. Haški tribunal za bivšu SFRJ je izgubio kredibilitet kada je odbio da sudi za zločine Nato pakta. Preko 3000 građana Srbije, koji su stradali u bombardovanju Nato pakta, nisu dobili satisfakciju, jer Haški sud za bivšu SFRJ nije procesuirao te zločine. Sud se pozvao na to da SRJ nije bila članica UN-a. Dok je drugi međunarodni sud za ratne zločine, takođe smešten u Hagu, prihvatio tužbu BiH protiv Srbije iako se naša zemlja pozvala na raniju odluku suda za bivšu SFRJ da nismo bili članica UN-a. To su dvostruki standardi preko kojih se ne može prećutno preći. Bramec i ostali zaposleni u ovom sudu napadima na druge skreću pažnju sa svoje odgovornosti. Stvaranje uslova za pomirenje je bio jedan od glavnih ciljeva, kada je u UN-u doneta odluka o osnivanju ovog suda. Haški tribunal ne samo da nije ispunio svoj cilj, već je izazvao još veće podele.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.