Bramerc: Procesuiranje ratnih zločina ide unazad 1Foto: J. Diković

Procesuiranje ratnih zločina se usporava. Ide u pogrešnom smeru, ide unazad. Na delu je glorifikacija ratnih zločinaca, koji se tretiraju kao heroji, čak i od strane političara u regionu.

To je uvreda za žrtve ratnih zločina, rekao je danas bivši glavni tužilac Haškog tribunala, a sada glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc.

On je na međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Pravda nakon Haga”, istakao da trenutno priprema šestomesečni izveštaj o procesuiranju ratnih zločina koji će uskoro predstaviti pred Savetom bezbednosti UN, te će zbog toga narednih dana posetiti i Beograd. Bramerc se zapitao kako je moguće da se u državama koje su kandidati za pristupanje Evropskoj uniji ili su čak članice Unije, poput Hrvatske, dešava usporavanje procesuiranja ratnih zločina? Kako je dodao, ovom pitanju je veoma bitna međunarodna podrška, kao i podrška civilnog društva.

Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća istakao je da su zločinci postali stubovi društava, te da “naša društva idu u zaborav”. Kako je naveo, premalo je pravde i kažnjavanja, a premalo nekažnjenih. “Zločinci su postali ugledni biznismeni, zatvorske kazne služe u toplicama… Na delu je ignoracija hrvatskog pravosuđa za zločine počinjene nad Srbima”, naglasio je Milošević.

Mirko Klarin is Sense – Centra za tranzicijsku pravdu rekao je da se presuđene činjenice Haškog tribunala negiraju, te da pravda posle Haga ne zavisi od tužilaca, sudija, političara, Brisela… “već od nas samih, jer ako posle Haga ne budemo imali neku pravdu, krivica će biti samo naša”.

Vesna Teršelič iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću naglasila je da je regionalna saradnja u zastoju već neko vreme, dodajući da je Tužilaštvo BiH podiglo najviše optužnica i da najviše radi u procesuiranju ratnih zločina, dok se u Hrvatskoj trenutno postavlja pitanje da li će novi državni budžet ponuditi više sredstava za Državno odvjetništvo.

Gordana Tadić, v.d. glavnog tužitelja Republike Bosne i Hercegovine, ukazala je da je dosad optuženo 800 osoba, da je regionalna saradnja jedna od najznačajnijih strateških mera BiH, pogotovo ako se uzme u obzir da BiH ima veliki broj nerešenih predmeta, da su optuženi i svedoci u drugim državama… “BiH je spremna da ustupi predmete… Isto tako mislim da bi dobro bilo da se u razgovore o procesuiranju ratnih zločina uključe i ministarstva pravde”, navela je Tadić.

Jasmina Dolmagić iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske rekla je da je neophodna međudržavna saradnja, da uvek može bolje kada je reč o istragama ratnih zločina, ali da ipak nema značajnijeg pada u broju istraga.

Konferencija traje danas i sutra, a organizuju je Srpsko narodno vijeće, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Sense – Centar za tranzicijsku pravdu.

Vučo: Nesaradnja kosovskih vlasti sa Srbijom

S obzirom na to da na konferenciju nije došla tužiteljka za ratne zločine Srbije Snežana Stanojković, umesto nje je govorio Novak Vučo, tužilac za vezu sa Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu Tužilaštva za ratne zločine Srbije. On je naveo da je u martu doneta Tužilačka strategija koja podrazumeva niz mera za povećanje efikasnosti istraga ratnih zločina, dodajući da u Tužilaštvu radi četiri zamenika tužilaca za ratne zločine a predviđeno je osam. Vučo je takođe dodao da postoji “apsolutna” nesaradnja kosovskih vlasti sa Srbijom u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari