Brana na Tisi kod Novog Bečeja zatvorena, brodovi usmereni na Stajićevo 1Foto: jp vode vojvodine

Zbog bezbednosnih problema na prevodnici brane na Tisi kod Novog Bečeja, rečni soabraćaj preusmeren je na prevodnicu Stajićevo, saopštilo je Javno preduzeće Vode Vojvodine.

Kako su naveli, rečni saobraćaj na prevodnici Brane na Tisi do daljnjeg je obustavljen zbog deformacija na sedmom stubu nizvodnog predpristaništa prevodnice, koji se nalazi na 63 kilometru reke Tise.

Oštećenja stuba, kako su objasnili iz ovog preduzeća, „najverovatnije su nastala usled udara plovila, te postoji verovatnoća nekontrolisanog pada stuba u plovni put“.

Plovidba preko prevodnice obustavljena je iz bezbednostih razloga a kao alternativni pravac koristi se plovni put kroz Begej, preko prevodnice „Stajićevo“, i kanalom „Banatska Palanka – Novi Bečej“.

Alternativni pravci važe za plovila dužine do 85 metara, i širine do 12 metara, saopštilo je JP Vode Vojvodine.

Brana na Tisi kod Novog Bečeja spada u najznačajniji objekat Hidrosistema DTD, izgrađena je kako bi držala nivo vode u Tisi koji omogućava gravitaciono upuštanje vode u osnovnu kanalsku mrežu hidro-sistema DTD u Banatu, za navodnjavanje oko 300.000 hektara.

Početkom ove godine Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine pokrenuo je pripremu Prostornog plana područja posebne namene brane na Tisi, čime je najavio rekonstrukciju i dogradnju sadašnje, odnosno izgradnju nove brodske prevodnice kako bi se poboljšala postojeća brana na Tisi.

Kada će taj posao početi ne zna se, ali je poznato da je za te namene potrebno 60 miliona evra.

Tisa ima status međudržavnog plovnog puta, na osnovu ugovora sa Mađarskom a na njenom plovnom putu nalazi se ukupno pet mostova na kojima su obeleženi plovidbeni otvori, brana – prevodnica kod Novog Bečeja, kao i četiri skele.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari