"Branićemo svoje domove. Nemamo kud": Kako su izvršitelji pokušali da popišu imovinu u zgradi u Južnom bulevaru? 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Južni bulevar, poput većine beogradskih ulica koje se ne nalaze u najužem centru grada, radnim danima je uglavnom pust. Po koji prolaznik gonjen obavezama, deca koja odlaze ili se vraćaju iz škole kada nije raspust, šetnje ili parka.

Ova slika beogradske užurbane rutine nakratko je razbijena u četvrtak, oko 11 časova, kada se ispred bele šestospratnice u broju 90 okupilo dvadesetak stanara.

Naizgled bezrazložno, stanari su se okupili između automobila na malom parkingu ispred ulaza u zgradu. Atmosfera je ležerna i šaljiva, ili tako samo deluje. Sa vremena na vreme, između dve cigarete, bacaju se pogledi prekoputa ulice na parkirani policijski automobil.

“Ako mi zalegnemo trebaće im kran da nas sklone”, šali se grupica krupnijih muškaraca koja stoji desno od ulaza.

Međutim, da je žovijalna atmosfera samo fasada najbolje se videlo kada su se policajcima preko puta ulice priključile dve žene.

– Evo ih. ‘Ladno je lično došla, kaže jedan od okupljenih.

Razgovori se prekidaju. Svi gledaju preko puta ulice. Odmah pored, parkira se kamion bravarske radnje.

Dve žene iz kancelarije izvršitelja i tri policijska službenika razgovaraju o tome šta im je činiti. Grupa ispred zgrade čeka.

Nakon desetak minuta donose odluku. Prelaze ulicu.

Dok prelaze dvadesetak metara na putu ka zgradi, stanari više ne čekaju. Po unapred dogovorenom planu, svi se slivaju u uzani hodnik kojim se ulazi u zgradu.

U prvom redu, u beloj majici stoji Marko Živić. Krupan, kratko ošišan, tela prekrivenog tetovažama sa religijskim motivima. Marko je otac šestoro dece. I predsednik skupštine stanara.

– Ovo je klasična prevara, hoće da nas isteraju na ulicu, priča Živić.

"Branićemo svoje domove. Nemamo kud": Kako su izvršitelji pokušali da popišu imovinu u zgradi u Južnom bulevaru? 2
Foto FoNet Marko Dragoslavić

On objašnjava da u zgradi živi dvanaest porodica, više od sto deset stanara, od čega je pedesetak dece.

– Legalno smo kupili stanove, imamo ugovore i sve. Sami smo ulagali sredstva, sređivali hodnike, postavljali liftove… I sada hoće da nas izbace, kaže Živić.

On objašnjava da je izgradnja zgrade počela 2008. godine, a da su se stanari uselili 2017. godine.

– U međuvremenu je izvođač radova, firma Geon, falsifikujući potpise investitora i dve bake koje su dale zemljište na kojoj je podignuta zgrada, podigao kredit kod NLB banke u iznosu od 1.200.000 evra. Firma je otišla pod stečaj, hipoteka je ostala, kaže Živić.

On dodaje da je banka odustala od naplate hipoteke, ali da je potraživanje, u vreme kupovine Komercijalne banke prodala firmi koja se bavi naplaćivanjem dugova za 60.000 evra. Ova firma je pokrenula postupak izvršenja i otud dve žene iz kancelarije izvršitelja ispred Južnog bulevara 90. Za taj dan bilo je planirano da se izvrši popis stanova, kako bi se ustanovila tačna imovina zgrade. Stanari su bili rešeni da to ne dozvole.

Jedan policijski službenik prvi je došao do stanara. Kratak govor je počeo tvrdnjom da tog dana neće biti popisivanja imovine. Ono što moraju da urade, dodao je, to je da upišu podatke iz ličnih karata stanara.

– Izvršiteljka mora da popiše lica koja žive u zgradi. Po Zakonu o policiji, ko odbije da se legitimiše može da bude priveden, kazao je policajac.

Obraćajući se svima ostalima koji su došli da pruže podršku, on je rekao da ih niko neće legitimisati, ali i zamolio da ne ometaju proces i ništa ne dobacuju.

Ostali policajci su upisivali podatke sa lične karte, a potom ih davali i izvršiteljki koja ih je upisivala. Na kraju ovog procesa, izvršiteljka je donekle teatralno došla do samog ulaza u zgradu diktirajući, okružena kamerama i mikrofonima, svojoj saradnici u zapisnik. Nakon ovoga su se povukli.

Slobodan Premović, jedan od stanara i investitor koji tvrdi da je njegov potpis falsifikovan kako bi se podigao sporan kredit, napominje da je po sredi pravno nasilje i primena zakona jačeg. Kako je rekao, nasilje prema deci iz ove zgrade nije ništa manje od nasilja koje se sprovodi nad decom u Zvečanu.

– Ako nas isteraju, gde će ona? Gde će da žive, gde zimu da dočekaju, govorio je Premović neumorno odgovarajući na pitanja brojnih medijskih ekipa.

On je naglas izgovorio ono što su svi prisutni znali. Odlaskom izvrištelja ovaj proces se ne završava.

– Mi ćemo braniti svoje domove. Jednostavno, nemamo kud, kazao je Premović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari