Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prisustvovao je juče svečanoj sednici Skupštine Gradske opštine Kostolac posvećenoj 12. oktobru – Danu oslobođenja, a potom otvorio radove na gradnji zaštitnog nasipa u selu Stari Kostolac.


Posle katastrofalnih poplava 1980. i 2006. godine kada su nabujale reke Mlava i Dunav nanele ogromnu štetu, mnoga obećanja lokalne i republičke vlasti „odnele“ su pomenute reke, da bi juče konačno počelo podizanja zaštitnog nasipa dužine 2,9 kilometara. Vrednost ove investicije iznosi 117 miliona dinara, a sredstva je obezbedila republička vlada putem kredita od Svetske banke za razvoj.

Privredno društvo TE – KO Kostolac, HE Đerdap i lokalna samouprava obezbedili su oko 35 miliona dinara za geodetske radove, idejni i glavni projekat, kao i eksproprijaciju oko 30 hektara zemljišta, na kojem će se prostirati nasip. Realizaciju projekta podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preko Direkcije za vode, čiji je direktor Aleksandar Prodanović takođe prisustvovao svečanosti u Kostolcu.

– Danas kada se slavi oslobođenje Kostolca, setite se tih ljudi koji su pali za tu slobodu. Mi ćemo se danas zajedno sa vama boriti na taj način što ćemo otvoriti radove na 2,9 kilometara odbrambenog nasipa. Najveći deo sela Stari Kostolac više nikada neće morati da strepi da li će ih reka poplaviti, naglasio je ministar Dragin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari