Brankica Janković: Mediji da ne objavljuju stereotipe koji diskriminišu slovački narod 1Foto: Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je Preporuku medijskim kućama da prilikom izveštavnja i objavljivanja tekstova i priloga o slovačkoj nacionalnoj manjini ne upotrebljavaju stereotipe i fraze koji upućuju na bilo koji vid diskriminacije slovačkog naroda.

„Vojvođanska priče: Kovačica – u Totica zlatne ruke“, „Vredne Zuske kućni budžet drže spremanjem prestoničkih stanova“, „Pokora ima plave oči“, neki su od naslova tekstova sa spornim sadržajem, navodi UNS.

Kako dodaju, građani su ukazali na pogrdne izraze za pripadnice slovačke nacionalnosti kao što su „totica“ i „zuska“ koji su upotrebljeni u ovim tekstovima.

Ovi termini najpre su označavali „žene lakog morala“ i bili su pogrdan naziv na mađarskom jeziku koji se koristio za Slovakinje , a zatim su počeli da se koriste u Srbiji. Kasnije se značajno polje ovih pozajmljenica kod nas proširilo i njima su počele da se nazivaju slovačke kućne pomoćnice.

Nepoželjno je da se ovakvi termini koriste u tekstovima za sve Slovakinje, jer se na taj način šire stereotipi o ženama iz Slovačke i one se povezuju sa „ženama lakog morala“ i kućnim pomoćnicama, navodi se u dokumentu.

U preporuci koju je Poverenica uputila medijskim kućama piše da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da se idejama, mišljenjima i informacijama koje se objavljuju u medijima ne sme podsticati bilo kakav vid diskriminacije protiv lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu ili seksualne opredeljenosti.

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je ukazao da se na ovakav način direktno utiče na stvaranje stereotipnog mišljenja i da iz obraćanja svim Slovakinjama terminom „Zuske“ proizilazi da su sve kućne pomoćnice u gradovima pripadnice slovačke nacionalne manjine i da slovakinje ne znaju ništa drugo da rade, već samo da obavljaju kućne poslove, ističe se u dopisu koji je je Savet uputio Poverenici.

Poverenica je u preporuci istakla da je uloga medija u promovisanju ravnopravnosti i smanjivanju diskriminacije značajna i veoma kompleksna.

Kako je istakla, javnost često ne prepoznaje diskriminaciju iskazanu u formi vica, humorističkih priloga i emisija i zbog toga ne sme da se zanemari uloga medija u oblikovanju javnog mnjenja i izgradnji stavova stanovništva, a pre svega mlađe populacije.

Janković je dodala da je važno da svi koji oblikuju javnost, među kojima su i mediji, poštuju propise i profesionalne standarde i vode računa da objavljivanjem teksta, slike ili reči ne povrede dostojanstvo neke osobe na osnovu nekog svojstva.

U Kodeksu novinara Srbije u odeljku „Novinarska pažnja“, piše da novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i zbog toga mora da učini sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu na rasi, polu, starosti, jeziku, veri, seksualnoj orjentaciji, političkoj pripadnosti, nacionalnom ili društvenom poreklu, navodi se u ovoj preporuci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari