Brankica Janković: U sektoru bezbednosti najveće povećanje broja žena na pozicijama odlučivanja 1Foto: Arhiva službe Poverenika

Najveće povećanje broja žena na pozicijama odlučivanja od 2017. do 2020. godine bilo je u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije zabeležena je stagnacija, a uravnoteženija zastupljenost žena evidentirana je u Ministarstvu spoljnih poslova, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnost Brankica Janković.

Na predstavljanju Izveštaja monitoringa implementacije Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i sigirnost u Srbiji od 2017. do 2020. godine, ona je rekla da na lokalnom nivou nije bilo dovoljno ni kapaciteta ni razumevanja potreba da žene više učestvuju u kreiranju i sprovođenju politika u sektoru bezbednosti.

Ministarka pravde Maja Popović istakla je da je zaštita žena u sistemu bezbednosti od izuzetnog značaja za društvo.

Dodala je da se Ministarstvo pravde se od donošenja prvog NAP aktivno uključilo u sprovođenju aktivnosti, pre svega zbog rada Uprave za izvršenje sankcija.

Podsetila ja da je 2017. godine počela primena Zakona o sprečavnju nasilja u porodicu i da Ministarstvo pravde kontinuirano radi na jačanju svesti društva o prepoznavanju i prijavljivanju nasilja u porodici.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Jan Bratu izjavio je da su jednaka prava za žene i muškarce i zaštita svih ljudskih prava ključne za održivi mir i sigirnost.

Sektor sigurnosti koji je rodno balansiran i raznovrstam može bolje da odgovori na zahteve zajednice, rekao je Bratu i istakao da je Izveštaj oruđe za inkluziju žena i efektivne mirovne procese i dobar primer podrške OEBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari