Branko Miljković: Bahati poslodavac 1Foto: N1

Zbog napada na komunalnu policajku pre dva dana na gradilištu u Beogradu uhapšen je Branko Miljković, vlasnik kompanije MBA Miljković.

Protiv njega će biti podneta i krivična prijava zbog napada na ovlašćeno lice.

Kako su mediji preneli, policija je došla u inspekciju na gradilište po prijavi da neko pali gume. Ni radnici, ni Miljković, koji je počeo da vređa policajce, nisu imali dozvole za kretanje tokom policijskog časa. Mediji su preneli i da je Miljković udario policajku, uz povike „Znate li ko sam ja“.

Slične povike, najpre uživo a kasnije i preko telefona upućene su i novinarki Danasa. Tada smo, pre više od dve godine, zbog pisanja o njegovom odnosu prema radnicima koje nije plaćao mesecima dobili niz pretnji tužbama. Pred novinarkom – kojoj je prethodno oteo telefon iz ruke kako ne bi fotografisala nove kamione – Branko Miljković je tada pretio i svojim radnicima.

Vlasnik na desetine firmi po Srbiji javnosti je postao poznat delimično posle izjave Aleksandra Vučića još pre devet godina, kada je u priči o Zvonku Veselinoviću, kao kontroverznom biznismenu sa Kosova Vučić rekao da je Miljković u stvari taj koji se bavi nelegalnim poslom. Godinu dana kasnije vlast se promenila, ali je Miljković o(p)stao. Pre toga je bio poznat kao neko ko je gradio puteve na severu Kosova. Posle toga počeo je da gradi po celoj Srbiji.

List Danas je nekoliko godina pratio rad Miljkovića i njegov, uglavnom bahat odnos prema radnicima, a poslednji put januara prošle godine kada se deo radnika MBA „Ratko Mitrović Niskogradnja“ požalio da nisu primili šest plata i osam naknada za prevoz. Ista firma je dve godine ranije radila rekonstrukciju Slavije i Ruzveltove ulice.

I tada su radnici štrajkovali i tražili plate. Uprkos brojnim problemima, Miljkovićeve firme su nekom čudnom logikom godinama dobijale poslove koji su se delom ili u potpunosti plaćali novcem iz budžeta.

Najpoznatiji izvršilac državnih poslova u građevinskom sektoru godinama je radio „na veliko“. Miljkoviću je država svojevremeno poverila i izgradnju obilaznice na Petlovom brdu, prugu od Inđije do Novog Sada, prugu u Čortanovcima.

U Srbiji su njegove firme radile i rekonstrukciju gerontoloških centara, ali i gradili više od 300 socijalnih stanova, benzinske pumpe.

Samo prema podacima APR-a i kompanije za poslovnu analitiku Bisnode Branko Miljković je osim pomenute „centralne“ MBA Miljković Merošina koja je 100 odsto vlasnik MBA RMN, povezan sa još desetinom firmi u Srbiji.

Indirektno je povezan sa firmom Magistrala, vlasnik Kruševacputa je njegov sin, a od 2011. u vlasništvu je i dve firme iz Malog Zvornika – fabrike kamenih agregata Ravnaja, ali i Ravnaja trade – firme koja se bavi na veliko trgovinom drva i građevinskog materijala.

Uz Branka Miljkovića vezivale su se i firme Asfalt, kamenolom Kijevo, Orbita komunikacije, Sremput, Bg-Termokot, MSM kompani, Ratko Mitrović-Montenegro, ali i preduzeće Jugoterm nekada iz Gnjilana, sada iz Merošine koje je u stečaju.

Rođen je u opštini Zvečan na Kosovu, gde je šezdesetih godina prošlog veka njegov otac pokrenuo porodičnu radionicu. Svoju prvu firmu MBA Miljković Branko Miljković osnovao je 1991.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari