Bratanac Olivera Ivanovića: Ko god da je izvršio ubistvo, nije mogao bez nekog od uticajnih Srba sa Kosova 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Boban Bogdanović, prijatelj ubijenog kriminalca Aleksandra Gligorijevića Pukija, člana klana Veljka Belivuka, izjavio je za KRIK da je Olivera Ivanovića ubio Ljubomir Lainović iz Novog Sada, a da je naručilac ubistva kontroverzni kosovski biznismen Zvonko Veselinović.

Aleksandar Ivanović, bratanac pokojnog Olivera Ivanovića, kaže za Danas da prvi put čuje za navedenog svedoka, ali da je intervju pažljivo salušao.

– Moj utisak je da gospodin na vrlo miren i staložen način govori. E sada, da li on uverljivo iznosi istinu ili neistinu ne znam ni ja niti bilo koji član moje porodice. Niti je to naš posao. Ono što očekujem je da nedležni državni organi hitno reaguju na ove navode, da ispitaju sve do najsitnijih detalja, jer je mnogo novih podataka tu izneto. I da se utvrditi verodostojnost svega što je on rekao – ističe Ivanović za Danas.

On dodaje da mu nažalost četvorogodišnje iskustvo govori da neće biti adekvatne reakcije nadležih državnih organa, odnosno „da neko vrlo tendenciozno, iz ruku državnih organa, to usmerava u medijskom smeru“.

– A potom se to pretače u neke tabloidne naslove, iz žute štampe prelazi u neka ad hok gostovanja na televiziji, rijaliti programe… Neko vrlo tenzenciozno već četiri godine pitanje Oliverovog ubistva pokušava da zadrži u sferi medijske manipulacije, uz pitanje zašto se to radi. Sa druge strane, pokušavam da naglasim svoj utisak, a to je da ko god da je to ubistvo izvršio ili naložio, nije mogao to tehnički i logistički da sprovede bez učešća nekoga od uticajnih i moćnih Srba u toj sredini – naglašava Oliverov bratanac.

Naš sagovornik dodaje da je Oliver Ivanović ubijen u Severnoj Mitrovici, sa ubedljivo većinskim srpskim stanovništvom, sa ogromnim brojem bezbednosnih kamera u okolnim ulicama isključivo u nadležnosti Srba, i da se nikada nije pojavio nijedan snimak sa njih.

– Taj utisak gajim na elementarnoj logici od prvog trenutka – nemoguće je tako nešto uraditi, bez logističke podrške nekoga ko može da utiče na to da se u srpskoj sredini ne iskoristi i ne pojavi snimak sa bezbednosnih kamera. A svi znamo da je reč o profesionalnom ubistvu, jer su se oni danima pre ubistva kretali tim ulicama, neko ga je pratio a na sam dan likvidacije ubio i pobegao. A mi nemamo nijedan snimak – ističe Aleksandar Ivanović.

Bogdanović je za KRIK otkrio da mu je prijatelj u amanet ostavio istinu o ubistvu političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića.

„Taj 7. mart 2020. godine će mi ostati do kraja života urezan u sećanje, taj dan je bila ta prva utakmica prolećnog kola Tekstilca, na koju sam ja bio pozvan kao počasni gost i nakon utakmice Aleksandar i ja smo seli i razgovarali o nečemu o čemu ja nisam ni sanjao da ćemo razgovarati. Aleksandar mi je rekao ko su organizatori, ko je nalogodavac, i ko je ubica Olivera Ivanovića“, naveo je Bogdanović.

Gligorijević mu je, kako je rekao, otkrio da je Olivera Ivanovića ubio Ljubomir Lainović, „sin nekada žestokog novosadskog momka Branislava Lainovića Dugog“.

„On je izvršio to ubistvo. Čovek koji je organizovao njegov dolazak na Kosovo, koji je pripremio logistiku ubistva Olivera Ivanovića je Milan Radoičić. Čovek koji je naredio Oliverovo ubistvo je Zvonko Veselinović. To je ono što mi je rekao Aleksandar Gligorijević Puke“, istakao je Bogdanović.

Gligorijević mu je, kako je rekao, otkrio i da je njegov zadatak bio da 50.000 evra koje je dobio od Belivuka, da Lainoviću za posao koji je izvršio.

„Kada je on njemu isplatio taj novac, oni su bili u Novom Sadu, u nekom klubu, kaže, ovaj mali se ušmrkao, napio i počeo da mi se hvali. Kaže: ‘Znaš ti zašto si ti meni dao novac?’ Aleksandar je rekao: ‘Nemam pojma, moje je bilo da ti predam novac, a zašto sam ti ga dao ne znam.’ I onda mu je Lainović rekao da zato što je završio dobar posao u Kosovskoj Mitrovici, i zato što je on taj koji je ‘izbušio’ Olivera Ivanovića. Bukvalno je upotrebio te reči“, kazao je Bogdanović za KRIK.

Na pitanje koliko Bogdanovićeva izjava može da bude kredibilna, advokat Vladimir Terzić kaže za Danas da je svako svedočenje validno, odnosno relevantno, i da mora biti provereno.

– Kada poslovno sposoban građanin daje izjave, bilo u užem ili širem krugu javnosti, još više kroz medije, mora biti uzet kao relevantan izvor informacija koje moraju biti proverene. Posebno u jednom tako osetljivom predmetu. Čak je svrsishodnije da policija obavi prethodne radnje na proveri lica koje se navodi kao izvršilac, pre nego što zatraži od tužioca da ispita u svojstvu građanina lice koje poseduje informacije. Pod tim radnjama mislim na proveru baznih stanica, evidenciju kretanja preko graničnih prelaza, kamere na autoputu i drugim javnim mestima i sl. Kada se indicije “uvežu”, postoji mogućnost da se otkrije izvršilac i naredi istraga… – ukazuje Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari