Bratislavu Dikiću produžen pritvor u spuškom zatvoru 1

Bivšem šefu srpske Žandarmerije Bratislavu Dikiću produžen je pritvor u spuškom zatvoru zajedno sa još pet osumnjičenih osoba u aferi pokušaja “državnog udara” 16. oktobra na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Njima se na teret stavlja “stvaranje kriminalne organizacije”. Pored njega u pritvoru će, po odluci Višeg suda, do daljnjeg ostati Mihailo Čađenović, vozač Andrije Mandića, jednog od lidera Demokratskog fronta, Branka Milić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević I Dragan Maksić. Ovakva odluka je doneta “zbog opasnosti od bekstva”, pišu Novosti.

„Pritvor po ovom rešenju može trajati do dalje odluke suda, s tim što je veće suda dužno da po službenoj dužnosti svakih trideset dana do stupanja optužnice na pravnu snagu ispita da li još postoje razlozi za pritvor“, navodi se u saopštenju Višeg suda u Podgorici.

Dikićev advokat Milan Petrović izjavio je za Novosti da je produženje pritvora potpuno neosnovano, jer kako tvrdi, nema dokaza da su Bratislav i ostalih petoro osumnjičenih učestvovali u izvršenju krivičnog dela koje im se nameće.

To što sud kao razlog zadržavanja navodi opasnost od bekstva ne stoji, jer država Srbija je tu da garantuje da će se njeni građani odazvati svakom pozivu crnogorskog suda, rekao je Petrović.

On je rekao da se osumnjičeni nalaze u pritvoru šest meseci, da je već sada toliko zadržavanje preraslo u kaznu, koje bi kasnije mogla da bude i presuda i da je upućen zahtev Vladi Srbije da učini sve kako bi se branili sa slobode.

U četvrtak je Višem sudu u Podgorici od Specijalnog državnog tužilaštva na potvrđivanje stigla optužnica na 120 strana. Na ispisku se nalazi 14 osoba, a među njima i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Veće suda ima 15 dana na raspolaganju da odluči o dokumentu SDT. Ukoliko sud pozitivno odlgovori na optužnicu proces se seli u sudnicu, a biće poveren sudiji Suzani Mugoši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari