Bratstvo manastira Visoki Dečani pozvalo sve strane da kosovsku krizu reše na miran način 1Visoki Dečani Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bratstvo manastira Visoki Dečani pozvalo je sve strane u vezi sa kosovskom krizom da učine sve kako bi se eskalirajući problemi na severu Kosova rešavali na miran način. „Izražavamo naše iskreno žaljenje za svima koji su pretrpeli povrede ili bili izloženi bilo kakvom maltretiranju, što nedvosmisleno osuđujemo“, naglašava se u saopštenju.

„Takođe se protivimo nepravednom i samovoljnom zatvaranju bilo koje osobe, kao i njihovom zlostavljanju u pritvornim jedinicama. Ovo je i više puta ponovljena poruka našeg vladike Teodosija i sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve na prostoru Kosova i Metohije u poslednjim nedeljama i mesecima. Naša Crkva ostaje uz svoj narod i poziva sve da svoje opravdano nezadovoljstvo protiv nepravde izražavaju na miran i dostojanstven način“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da nasilne policijske mere i zapaljiva retorika ne mogu biti put ka stabilnosti na Kosovu i Metohiji, niti mogu da izgrade poverenje među građanima.

„Štaviše, nastavak trenutne situacije i terora, preti široj stabilnosti i bezbednosti svih stanovnika“, dodaje se u saopštenju.

Podseća se da je vladavina prava od suštinskog značaja, ali da nikada ne sme da bude izgovor za zlostavljanje ljudi policijskim akcijama.

„Takve metode, bilo gde u svetu, redovno donose kontraproduktivne rezultate i vode ka daljoj eskalaciji. Naš narod zaslužuje puna prava da živi u miru i uživa zaštitu svojih kolektivnih prava i nasleđa na Kosovu i Metohiji, u skladu sa prethodno međunarodno garantovanim i dogovorenim sporazumima“, stoji u saopštenju bratstva manastira Visoki Dečani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari