Brdo Komo iznad Majdanpeka biće prvi zeleni park koji će da napravi Ziđin 1Foto: Brdo Komo iznad Majdanpeka/Srbija Ziđin Koper

Hidrosetvom kao metodom biće ozelenjena 22 hektara zemlje u Majdanpeku, koju je kineska kompanija Ziđin počela da primenjuje na majdanpečkom kopu „Severni revir“ i pojasu oko transportnog sistema i tamošnje nove flotacije. Ziđin će, prema najavama odgovornih u ovoj kompaniji, nastaviti da rekultiviše i degradirano zemljište u Boru, u rudničkim zonama „Velikog Krivelja“, „Novog Cerova“ i „Zagrađa“.

Brdo Koma iznad Majdanpeka neće biti srušeno u potrazi za bakrom i zlatom, obećanje je koje su zabrinuti Majdanpečani dobili decembra prošle godine od kompanije Srbija Ziđin Koper. Umesto toga, na tom potezu se planira izgradnja zelenog parka, nalik botaničkim baštama koji postoje u rudnicima u vlasništvu te kineske korporacije širom sveta.

– Ovo obećanje kompanija je počela da realizuje najpre hidrosetvom kosih površina na majdanpečkom kopu „Severni revir“ i pojasa oko transportnog sistema i tamošnje nove flotacije – kažu u Ziđinu dodajući da će korišćenjem hidrosetve biti ozelenjena 22 hektara degradirane zemlje u Majdanpeku, a projekat će se potom nastaviti ozelenjavanjem ravnih površina za koje se uveliko priprema teren, kao i unošenjem cveća, rastinja i drveća.

Isti metod biće korišćen i u okolini Bora i, kako se najavljuje, hidrosetva će biti izvedena u zoni transportnog sistema i primarnog drobljenja rudnika „Veliki Krivelj“, potom u pojasu oko rudnika „Novo Cerovo“ i duž pristupnog puta ka rudniku kreča u „Zagrađu“.

Prema podacima Ziđina, biološka rekultivacija realizovana je do sada na površini 727.000 kvadratnih metara, a u akciji obnavljanja vegetacije posađeno je 170.000 sadnica. Kompanija je u zaštitu životne sredine do februara ove godine uložila 170 miliona dolara, a do kraja 2022. investiraće još 50 miliona dolara.

Inače, hidrosetva je jednostavan i brz način ozelenjavanja velikih i vrlo nepristupačnih površina. Postupak podrazumeva prskanje zemljišta smešom semena, vode, đubriva i zaštitnog malča, nakon čega vrlo brzo, za pet do sedam dana, nastaje zeleni pokrivač.

Travnate površine koje se dobiju posle hidrosetve su jednostavne za održavanje, zahtevaju manje vode i otpornije su na sušu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari