Dan pošto je predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev upozorio britanskog premijera Dejvida Kamerona da će zbog njegovih planova da pooštri pravila za migrante imidž Velike Britanije kao globalne sile biti poljuljan, kritike na račun Dauning strita sličnim povodom stigle su iz Poljske.


Poljski evroposlanik Pavel Koval u otvorenom pismu Kameronu poručio je da bi bilo bolje da čestita poljskim gastarbajterima u Britaniji nego što ih kritikuje, zato što će u narednih sedam godina njihov rad uvećati britanski BDP za 63,7 milijardi evra, prenela je Beta. „Za toliko manje imaće moja zemlja i zato ne govorite da ste napravili grešku“, napisao je Koval u pismu koje objavljuje Gazeta vibroča. Među Poljacima je lavinu negativnih komentara izazvala Kameronova izjava da je bilo pogrešno otvoriti tržište rada građanima iz novih članica EU nakon čega je usledilo masovno useljavanje u Veliku Britaniju.

Kameron je tražio, prenosi Beta, i da pre nego što se u Uniju prime zemlje kao što su Srbija i Albanija, nađe mehanizam da se ograniči sloboda zapošljavanja dok se stare članice ne uvere da neće biti masovne imigracije.

Pravila o ograničenom kretanju Bugara i Rumuna u EU neće važiti od 1. januara, ali su britanske vlasti saopštile da iako je sloboda kretanja princip EU, ta sloboda ne može da bude potpuna. Da bi sprečila moguću „navalu“ imigranata vlada planira da uvede mere zbog kojih će migranti iz EU steći prava na socijalnu pomoć tek nakon tri meseca boravka u zemlji i neće moći da dobiju pomoć od države za plaćanje zakupa stana pre nego što se zaposle.

Rosen Plevnelijev je naglasio da Britanija treba da ostane dosledna svom nasleđu „velike globalne sile koja se među prvima zalagala za integraciju“, a ne da igra na kartu ljudskih strahova. Bugarski ambasador u Britaniji Konstantin Dimitrov ranije je izjavio da bi oko 8.000 migranata godišnje moglo da dođe iz Bugarske u Britaniju kada se ukinu ograničenja, prenele su agencije.

Bugarima i Rumunima nije potrebna viza da bi ušli u Britaniju od 2007. kada su njihove zemlje postale članice EU. Međutim, uvedena su privremena ograničenja na vrstu poslova kojima mogu da se bave. Osim toga, poslodavci su morali da traže radne dozvole, a migranti su morali da nabave „pristupnu kartu za radnike“ da bi mogli da se zaposle. Radnici s niskim kvalifikacijama bili su ograničeni na postojeći kvotni sistem zapošljavanja u poljoprivredi i sektorima za proizvodnju hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari