Brnabić: 1.339 osnovaca pohađa nastavu po individualnom programu za darovite 1foto FoNet Zoran Mrđa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je danas izjavila da 1.339 osnovaca u ovoj školskoj godini pohađa nastavu po individualnom programu za darovitu decu i da Skupština želi aktivnije učešće u podršci darovitoj deci da bi zakonska rešenja bila još bolja.

Brnabić je na konferenciji u Skupštini o podršci deci sa izuzetnim sposobnostima rekla da je od uvođenja Jedinstvenog informacionog sistema prosvete lakše prepoznavanje dece sa izuzetnim sposobnostima tokom školovanja: ove godine je kao darovito prepoznato triput više osnovaca nego u decembru 2022. godine kada ih je bilo 535.

U srednjem obrazovanju u decembru 2022. godine svega 52 srednjoškolca su pohađala nastavu po individualnom programu, a ove školske godine ih je 238, većinom u prvom razredu srednje škole – 113 – rekla je Brnabić.

Navela je da posebna odeljenja za darovitu decu, uključujući i umetnička, pohadja 14.375 učenika.

Brnabić je rekla da je kroz Jedinstveni informacioni sistem prosvete uočen problem: na prelazima iz nižih u više razrede, i iz osnovne u srednju školu, deo darovite dece ispada iz sistema registrovanja i navela da „u sistemu imamo 375 učenika koji su u osnovnoj školi bili prepoznati kao talentovani, ali u srednjem obrazovanju nisu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari