Brnabić: Borba protiv fašizma je danas važna kao i tokom Drugog svetskog rata 1Foto izvor:FoNet/Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić položila je danas venac na spomenik stradalima u Spomen parku „Jajinci“ tokom Drugog svetskog rata i naglasila da je borba protiv fašizma jednako važna danas kao i tada.

Brnabić, koja je predvodila državnu delegaciju na obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima, rekla je da su „pali junaci“ na tom mestu odbranili i nas, današnje generacije od zla fašizma, koje više nikada i nigde ne sme pustiti korene, i protiv čijih pojavnih oblika se moramo boriti svi, svuda i uvek.

„Srbija je danas čvrsto opredeljena za put mira i mi danas neumorno ističemo da su nam na putu napretka glavni postulati mir ‘skoro po svaku cenu’, predvidivost i stabilnost“, poručila je premijerka, i istakla da je Srbija danas ekonomski stabina, vojno jaka i uvažavana od strane svih u međunarodnoj političkoj areni.

Srbija ne dozvoljava da bude ponižena i ponižavana, rekla je premijerka, navodeći kao primer dešavanja na severu Kosova i prelazima Jarinje i Brnjak u prethodne dve nedelje, naglasivši kako se pokazalo da je „država spremna da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji“.

„Nije više ovo Srbija od pre jedne decenije, koja nije spremna da reaguje na bilo koji način na jednostrane akte Prištine i nije Srbija koja se užasavala pogromom 2004. ne radeći ništa da svoj narod zaštiti. Srbija današnje bitke, na čelu sa predsednikom Vučićem, dobija vođenjem uspešne i konzistentne politike mira, saradnje i dijaloga“, poručila je Brnabić.

Jedan od preživelih logoraša Slavko Milanović, koji je streljanje više od 80.000 Srba, Roma i Jevreja u Jajincima nazvao „do tada neviđenim zlom“, ukazao je da okupatori nisu pravili razliku između dece i odraslih, starih i bolesnih, ubijajući u koncentracionim logorima na teritoriji Beograda.

Novim generacijama je poručio da su nacizam i fašizam veliko zlo, koje „ne sme da ima budućnost i sledbenike“.

Vence na spomenik stradalima na lokaciji Strelište, gde su okupacione snage tokom ubile najviše Srba, Roma i Jevreja na teritoriji Srbije, položile su i delegacije grada Beograda, SUBNOR, Udruženja logoraša, Jevrejske opštine Beograd i Saveza jevrejske zajednice, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Udruženja „Šesta lička divizija“ kao i pripadnici diplomatskog kora, čijih je 38 predstavnika položilo po jednu belu ružu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.