Brnabić: Država će učiniti sve da unapredi bezbednost dece 1Foto: FoNetn Milica Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je prirodno opredeljenje Srbije da uradi sve i sprovede u delo bilo koji sistem koji će unaprediti bezbednost dece, dok je Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, izrazio nadu da do kraja godine može biti urađen nacrt zakona za sistem „Amber alert“ – ranog upozorenja na slučajeve nestale dece.

Brnabić je, na konferenciji „Bezbednost i odgovornost“, rekla da su deca najranjivija društvena grupa i obaveza i odgovornost svih je da ih štite.

Prema njenim rečima, kada se govori o prioritetima Vlade Srbije, uvek je priča o vladavini prava, zelenoj agendi, privredi, ekonomskim reformama, zdravstvu i kulturi, a ne govori se o bezbednosti dece.

„To je zato što je bezbednost dece osnovna obaveza svake vlade i čitavog društva, svakog pojedinca“, rekla je Brnabić i navela neke od aktivnosti ministarstava na zaštiti dece.

Ministarstvo unutrašnjih poslova od 2010. godine sprovodi akciju „Armagedon“, a rezultati u 2021. godini govore da je prijavljen 101 slučaj, 65 osoba se tereti za 188 krivičnih dela, a 57 osoba je uhapšeno, navela je ona i dodala da je u 2020. godini bilo 8.365 prijava nasilja, među kojima su bili i deca žrtve.

Kada je reč o uvođenju sistema „Amber alert“, Brnabić je rekla da je bilo više sastanaka predstavnika MUP sa Amber alert Evropa, ali da je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti imao neke od primedbi na sporazum.

„Najnoviji sastanak poverenika i predstavnika MUP je održan 18. oktobra i verujem da će usaglašavanje ići brže i uspostavljanje tog sistema“, rekla je Brnabić.

Brnabić je govorila i o zaštiti dece na internetu, ukazujući da je upravo zbog toga u osnovne škole uveden predmet Digitalni svet, a ove godine je uspostavljena i platforma „Čuvam te“, u cilju sprečavanja i sankcionisanja vršnjačkog nasilja.

Jurić je rekao da se, prema registru Fondacije, troje maloletne dece vodi kao nestalo, ali je ponovio da njihov registar nije validan.

Bilo bi dobro da u MUP zaživi registar nestalih osoba, rekao je, ukazujući da se na kraju 2020. godine 41 dete vodilo kao nestalo, a još se ne zna kakva je njihova sudbina.

On je naveo da je formirana radna grupa za uvođenje „Amber alerta“, redovni su sastanci sa Ministarstvom pravde i ambasadom SAD i veruje da do kraja godine može biti gotov nacrt zakona.

Jurić je rekao da je zahvalan ambasadi SAD i američkom ambasadoru Entniju Godfriju na podršci prilikom uvođenja ovog sistema, koji potiče iz te zemlje i primenjuje se skoro 30 godina.

On je kritikovao MUP, jer se u utorak uveče nisu pojavili na okruglom stolu sa predstavnicima Interpola, na kojima je tema bila bezbednost dece.

Jurić je rekao i da je ovo poslednji događaj u organizaciji Fondacije Tijana Jurić i da njene poslove preuzima Centar za nestalu i zlostavljanu decu.

Godfri je prepričao kako je sistem „Amber alert“ nastao u Teksasu i da je lokalni sistem ranog uzbunjivanja postao vrlo brzo nacionalni sistem obaveštavanja, pa su se policija, građani i društveni mediji organizovali u potrazi za nestalom decom.

„Skoro 95 slučajeva nestale dece se reši u 72 sata“, rekao je Godfri i istakao da je taj sistem prihvaćen u 33 zemlje sveta, 20 u Evropi.

Nada se da će Srbija biti 21. zemlja Evrope koja će uvesti ovaj sistem, a američka ambasada je, prema njegovim rečima, spremna da pruži finansije, tehničku opremu i ekspertizu.

Ambasador Belgije Koen Adam podsetio je da je pre 25 godina u centru Brisela organizovan „Beli marš“, na kojem su građani izrazili nezadovoljstvo radom policije i pravosuđa u slučaju dvoje nestale dece.

„Posle 25 godina, pravosuđe i policija su reformisani, od 8.500 slučajeva 97 odsto je rešeno, većina dece se vratila u porodicu, a svega jedan odsto je bilo nesumnjivo kriminalnog karaktera“, rekao je Adam.

On je rekao da u Belgiji postoji „dečji alarm“, koji je vrlo sličan „Amber alertu“.

„Deca su budućnost društva i mora se voditi računa o njihovoj bezbednosti svakog dana, svakog sata, svakog minuta“, rekao je Adam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari