Brnabić: Duplo veći broj testiranja uz laboratorije "Vatreno oko" 1(Arhiva) Otvaranje laboratorije "Vatreno oko": Ana Brnabić Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na Poliklinici Kliničkog centra Srbije danas je otvorena laboratorija „Vatreno oko“, gde će dnevno moći da se obavi 2.000 testova.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je danas da će broj testiranih na korona virus biti duplo povećan nakon otvaranja dve nove laboratorije na Poliklinici Kliničkog centra Srbije i jedne u Nišu koja se trenutno pravi.

Brnabić je na otvaranju laboratorije „Vatreno oko“ u KCS, navela da je Srbija trenutno vodeća u ovom delu Evrope po broju urađenih testova i da će sa dodatnim kapacitetima dve nove laboratorije koje su donacija Kine u borbi protiv tog virusa, biti među prve dve zemlje.

„Ovo će nam pomoći da brzo krenemo testiranje na antitela, da pokažemo otpornost naše populacije i da uradimo jednu ozbiljnu epidemiološku studiju, koja će nam reći šta moežemo dalje da očekujemo“, kazala je ona.

Brnabić: Duplo veći broj testiranja uz laboratorije "Vatreno oko" 2
Ana Brnabić i Če Bo na otvaranju laboratorije u KCS Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka je najavila da će građanima u narednih nekoliko dana predstaviti kompletnu digitalizaciju zdravstva i pravljenje sistema koji je, kako je navela, među najnaprednijima u svetu.

Predstavnici kineske strane najavili su da će napraviti još jednu laboratoriju, u Nišu i naveli su da su to „najsavremenije laboratorije na svetu“ i da će moći da se radi ukupno 3.000 testiranja.

Oni su dodali da je ranije danas premijerka imala video sastanak sa predsednikom upravnog odbora te firme i da su se, kako su naveli, dogovorili o načinu dalje saradnje.

„Naziv laboratorije ‘Vatreno oko’ potiče iz kineskog mita i znači da to oko može da vidi svakog duha i svakog djavola, što znači da se i mi nadamo da ćemo tim vatrenim okom uspeti da pobedimo neprijatelja“, naveli su kineski stručnjaci.

Daonacija za ovu laboratoriju stigla je 15. marta o čemu je i ambasadorka Kine u Srbiji obavestila javnost na svom Tviter nalogu.

Podsetimo, 8. aprila ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović potpisao je ugovor sa predstavnicima kineskog instuta BGI o donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za testiranje na korona virus u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari