Brnabić: Ne isključujem mogućnost sabotaže, svi blokovi ispali u jednom trenutku 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ne isključuje mogućnost sabotaže u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, jer je svih šest blokova ispalo iz pogona u jednom trenutku.

„Svakako je nekompetentnost ili nestručnost u svakom smislu. A da li je bilo još nešto, meni se čini da je malo prevelika slučajnost da u jednom trenutku ispadne svih šest blokova, ali to je ta nestručnost, neshvatljiva za Elektroprivredu Srbije (EPS) koja ima ljude i inženjere koji rade decenijama“, rekla je Brnabić za TV Pink.

Prema njenim rečima, kako god bilo, u slučaju da je neko nestručan postoje kontrolni mehanizmi i „za ne verovati“ je da je sve to podbacilo kod svih šest blokova.

„Ima osnova da sve bezbednosne službe na tome rade. Nisam pobornik teorija zavera ali da ima nekih neverovatnih stvari – ima“, rekla je Brnabić.

Brnabić: Rezolucija EP je politikanstvo

Brnabić  je odbacila najnoviju rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji ocenivši njenu sadržinu kao „politikanstvo“.

Brnabić je za televiziju Pink rekla da je sinoć pročitala tu rezoluciju.

„To je politikanstvo“, rekla je ona.

Ocenila je i da su oni koji su glasali za tu rezoluciju pokazali licemerje, te podsetila da je neposredno pre te rezolucije Srbija u sklopu nastavka evropskih integracija otvorila klaster 4.

„Poenta je pljunuti Srbiju, ako mogu tako da kažem, ne znam da li je politčki korektno ili nije ali to je poenta – uraditi šta god da se pljune Srbija, po bilo koju cenu i koliko god treba da pokažete vaše licemerje, nikakav problem“, rekla je ona.

Brnabić je rekla da ta rezolucija ima „dve, tri, četiri stranice“, te navela da je izdvojila nekoliko stvari koje pokazuju to licemerje.

„Oni oštro osuđuju kršenje osnovnih prava na mirne proteste. Ko je u Srbiji kršio pravo na mirne protreste? Pa čekajte da li smo mi u Francuskoj, u Nemačkoj, Belgiji, Luksemburgu…“, rekla je ona.

Zapitala je i ko je u Srbiji sprečavao proteste.

„U Belgiji i u Luksemburgu ubiše demonstrante…što su ih tukli, hapsili po ulici, što su ih tuširali vodenim topovima po ovom vremenu, što su ih legitimisali“, zapitala je ona.

Navela je primer Luksemburga, gde je tamnošnji premijer rekao da građani mogu da protestuju na ruti koju im odredi vlada i da neće smeti da je napuste, kao da će svi koji dođu na protest biti legitimisani.

„To su prava na mirne proteste, to je evropska norma a kod nas izađe 100, 200, 300 ili 1.000 ljudi i blokira međunarodni putni pravac i polcija nšta ne uradi i kaže molim vas nemojte da sprečavate druge da se kreću“, rekla je ona.

Navela je i da je potom Srbija dobila „od EP rezoluciju kojom se osuđue kršenje prava na mirne proteste“.

„Šta da kažete na to, da li se vi šalite, da li je ovo skrivena kamera“, zapitala je ona.

Navela je i da u toj rezoluciji piše da je „policija prkoračila svoja ovlašćenja“, ta zapitala o kojoj policiji se radi – luksembuškoj, belgijskoj ili brisleskoj.

„Čija policija je prekorčaila ovlašćenja, …pošto našu nismo videli“, rekla je ona.

Brnabić je navela i da se u toj rezoluciji, pod tačkom 7 osuđuje mural Ratku Mladiću u Beogradu.

„Za tu rezoluciju je od 12 poslanika iz Hrvatske glasalo njih 11, jedan je bio uzdržan…i ozbiljno su zabrinuti za jedan mural“, rekla je ona.

Pokazala je u emisiji centar Zagreba sa murlom posvećenom Slobodanu Praljku, te ukazala da hrvatski parlamentarci to nisu osudili.

„Digli su rukicu za rezoluciju u kojoj se osuđuje mural Mladiću koji niti je podigla niti oslikala država, niti imate ljude koji tamo nose sveće i cveće, niti ljude koji tamo nose srpske zastave“, rekla je ona.

Brnabić je rekla i da je ta rezolucija praktično odgvor „nekih hrvatskih parlamentaraca i Viole fon Kramon na otvaranje četri poglavlja (u okviru Klastera 4)“.

„Oni ne mogu da se pomire sa tim“, rekla je Brnabić.

Brnabić je navela i da evroparlamentarci ćute na pretnje opozicionih poltičara vlastima u Srbiji, predsedniku Srbije i njoj lično.

„Jeste pisano u Beogradu i tu postoje takve neverovatne stvari“, rekla je ona.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju o demokratiji u Srbiji, kojom se pored ostalog izražava velika zabrinutost zbog prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trafikinga oko 500 vijetnamskih radnika u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu.

Brnabić odbacila kritike opozicije i Gorana Markovića

Brnabić je odbacila kritike opozicije na usvajanje zakona i donošenje propisa bez javne rasprave i na nedostatak transparentnosti.

Brnabić je za televiziju Pink rekla da te kritike dolaze od onih koji su nekada bili „delovi Demokratske stranke“.

Ona je rekla da je u vreme vlade Mirka Cvetkovića od 2008. do 2012, kada je predsednik države bio Boris Tadić, na javnoj raspravi bilo 15 odsto zakona koji su usvojeni.

„Te javne rasprave su bile pet dana ili od 28. decemba do 3. januara ali i takvih je bilo 15 odsto“, rekla je ona i dodala da je tada 61 odsto zakona usvojeno po hitnoj proceduri, dok je sadašnja vlast usvojila na taj način četiri odsto zakona a javnu raspravu organizovala za 52,6 odsto zakona.

Brnabić, koja je i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS), odbacila je kritike reditelja Gorana Markovića u vezi sa situacijom u Srbiji.

Navela je i da bi Marković, kada bi se napravila rang lista onih koji su od države dobili najviše novca „sigurno bio među prvih deset“.

Ocenila je i da bi trebalo da ode kod Aleksandra Vučića i da mu kaže hvala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari