Brnabić: Niš ima najveći prosek bolovanja, zato je Ministarstvo pokrenulo kontrolu rada lekara 1foto FoNet Aleksandar Barda

Da je u Nišu značajno veći prosek odusustva za posla zbog bolovanja nego u bilo kom drugom mestu u Srbiji i da je zbog toga Ministarstvo pokrenulo vanredne kontrole rada lekara, rekla je premijerka Ana Brnabić. Kaže da to nije pritisak na radnike i da zloupotrebi bolovanja mora stati na put jer će u suprotnom insvestitori početi da odlaze i novi neće hteti da dolaze.

Nakon što su se iz firmi poput Leoni, Zumtobel, IMI i Johnson Electric požalili premijerki Srbije da je porastao broj bolovanja i dostavili listu zdravstvenih ustanova iz kojih stiže najveći broj doznaka, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo postupke kontrole u tim ustanovama. Iz sindikata upozoravaju da je pravo na bolovanje pravo svakog radnika i da je ovo pritisak na radnike, prenose Južne vesti.

Zašto investitori nisu iskoristili zakonske mehanizme kojima bi proverili opravdanost bolovanja, već su se obratili Vladi, premijerka Brnabić ne objašnjava, ali kaže da kontrole koja rade nisu pritisak na radnike.

Što se tiče toga da je to pritisak na radnike, ne bih se složila. Kada neko uzme bolovanje, a nije zapravo bolestan, onda je to onda zaista neprimeren pritisak na sve one radnike koji stvarno imaju fizičke tegobe, koji jesu bolesni, zato što to jednostavno nije fer. Pod jedan, ako imate takav apsentizam, a u Nišu je bio zaista značajno veći nego u ostatku Srbije, onda ćete imati problem da će investitori krenuti da odlaze, pa nećemo imati radna mesta. I pod dva, imaćete problem da investitori novi neće dolaziti. Tako da je to problem za sve ostale radnike, za mlade ljude u Nišu – rekla je danas u Nišu Brnabić.

Kaže, to je nešto čemu se mora stati na put. Kao rešenje vid uvođenje E-bolovanja, ali ne precizira kada će se to desiti.

U Nišu smo imali imali značajno veći prosek apsentizma nego u bilo kom drugom gradu ili opštini u Srbiji i zbog toga inspekcija. Ja mislim da će se to rešiti na jedan sistematičniji način kada uvedemo e-bolovanje, tako da će to tada biti mnogo tranparentnije i verujem da tada neće biti potrebe za ovakvim vanrednim inspekcijama – napomenula je Brnabić.

Podsetimo, na spisku ustanova u kojima su lekari otvarali veći broj bolovanja radnicima su niški Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika i Dom zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari