Brnabić s Delegacijom EU u Srbiji i ambasadorima o ubrzanju evropskog puta 1Foto: Beta/ VLADA SRBIJE/ Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović informisale su danas šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija i ambasadore država članica EU o svim najvažnijim koracima koje je vlada preduzela kako bi ubrzala put Srbije ka članstvu u EU – saopštila je Vlada.

Brnabić je podsetila da je Srbija prihvatila novu, unapređenu metodologiju politke proširenja EU i prva od zemalja u pregovaračkom procesu prilagodila joj svoje strukture za vođenje pregovora, kako bi brže dostizala merila u nastavku pristupnog procesa.

Govoreći o Polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o vladavini prava u Srbiji, Brnabić je naglasila da veruje da taj dokument obezbeđuje potreban balans kao uslov za dalje napredovanje u procesu.

Ona je naglasila da se u njemu se navode značajni rezultati koje je Srbija ostvarila u uslovima pandemije korona virusa.

Posebno je ukazala da Srbija, radi bržeg stupanja u članstvo u EU, inicira značajne projekte regionalne saradnje i nastavlja da unapređuje privredu da bi i u tom segmentu bila po meri evropskih vrednosti.

Joksimović je naglasila važnost redovne strateške komunikacije svih aktera pregovora, pre svega s državama članicama EU i sa Evropskom komisijom.

Ona je istakla da su sprovedne sve aktivnosti da bi Srbija u predviđenim rokovima stavila Evorpskoj komisiji na raspolaganje pregovaračke pozicije obuhvaćene Klasterom 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast, i Klasterom 4 – Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

Joksimović je izrazila i uverenje da može da u punom obimu počne primena nove metodologije.

Ona je napomenula i da Srbija razume održavanje političke Međuvladine konferencije najavljene za narednu sedmicu, kao delimičnu valorizaciju onoga što je do sada postignuto i smatra da je to podstrek da još više osnaži reformski kurs.

Fabrici i ambasadori država članica EU, piše u saopštenju Vlade, pozdravili su posvećenost Srbije putu evropskih integracija i odluku da iduće nedelje bude Međuvladina konferencija u Luksemburgu, prva od usvajanja nove pregovoračke metodologije.

Fabrici je konstatovao da je veliki posao obavljen u kratkom periodu u raznim oblastima reformi posebno pozdravivši napore Srbije da ispuni merila za otvaranje klastera tri i četiri.

Naglasio je potrebu da se „iskoristi dobar zamah u pregovaračkom procesu“ i „ogromna prilika koju predstavlja Međuvladina konferencija naredne nedelje“.

Šef Delegacije EU je pozvao da se i dalje postižu konkretni rezultati u reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Fabrici je istakao da se saradnja sa Srbijom u pogledu sprovođenja programa i projekata koje finasira EU, odvija prema zajedničkim planovima, i da će Srbija i region Zapadnog Balkana nastaviti da dobijaju razvojnu pomoć iz Instrumenta EU za pristupnu pomoć, kao i iz Ekonomsko-investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Ta podrška, kako je zajednički zaključeno, neophodna je da bi se ubrzale reforme, unapredilo regionalno ekonomsko povezivanje i podržala tranzicija ka „zelenoj“ i „digitalnoj ekonomiji“, saopštila je Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.