Brnabić: Srbija će na poziv EU izdvojiti dva miliona evra za pomoć u borbi protiv pandemije 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Srbija će na poziv Evropske unije izdvojiti dva miliona evra donacije za borbu protiv korona virusa, saopštila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Milion evra ćemo izdvojiti za podršku Koaliciji za inovacije za spremnost za epidemije (za razvoj vakcine) i milion evra za Svetsku zdravstvenu organizaciju za jačanje zdravstvenih sistema“, rekla je ona na međunarodnoj onlajn konferenciji „Korona virus globalni odgovor“ (Coronavirus Globale Response) o pandemiji korona virusa.

Istakla je da joj je drago što su svi ujedinjeni u borbi protiv širenja zaraze korona virusom, navodi se u saopštenju kabineta Ane Brnabić.

„Za Srbiju je čast da učestvuje u naporima da se utre put inovacijama, javnom zdravlju i boljoj budućnosti za sve“, navela je premijerka.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Evropske komisije sa ciljem prikupljanja sredstava za borbu protiv pandemije korona virusa, a pre svega sredstava za testiranje i prevenciju.

Na poziv Evropske unije odazvale su se Francuska, Nemačka, Španija, Norveška, Velika Britanija, Kanada, Japan, Saudijska Arabija i Italija.

Takođe, na konferenciji su učestvovali i predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i generalni direktor SZO Tedros Gebrejejisus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.