Brnabić: Srbija je na vreme uvidela značaj razvoja veštačke inteligencije 1Foto. FoNet/Vlada Srbije/Peđa Vučković

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Dubaiju da je Srbija prepoznata kao jedna od zemalja koja je na vreme uvidela značaj razvoja veštačke inteligencije, a naglasila je i da Srbija želi da bude zemlja inovacija.

U okviru dvodnevne posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, povodom Svetskog samita vlada, Ana Brnabić rekla je novinarima da je Srbija bila prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja je usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije 2019. godine, saopštila je Vlada Srbije.

Srbija unapređuje tu strategiju do 2030. godine, a dosta je uradila i na primeni tog dokumenta, rekla je Ana Brnabić, ističući da je Srbija kupila superkompjuter i sada izdvaja još 30 miliona evra za još jedan.

„Danas se pokazalo da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja u oblasti veštačke inteligencije i tim putem ćemo nastaviti“, poručila je Ana Brnabić, koja je razgovarala ranije danas s ministrom UAE za razvoj veštačke inteligencije Omarom Sultanom el Olamom.

Prema njenim rečima, El Omam je imenovan za ministra za razvoj veštačke inteligencije 2017. godine kao prvi ministar u tom polju na svetu, kada je Vlada UAE usvojila i Strategiju razvoja veštačke inteligencije.

Ana Brnabić rekla je i da Srbija želi da bude zemlja inovacija.

Prema njenim rečima, u Dubai je došla da uči od najnaprednijih svetskih kompanija u oblasti mobilnosti o tome šta je to što traže od zemalja kako bi testirali svoje proizvode i inovacije u njihovim zemljama.

„Želimo da vidimo kako možemo da dovedemo kompanije u Srbiju koje se bave vodonikom kao gorivom da testiraju svoje proizvode kod nas. Da dronovi budu sredstvo za isporuku, da vidimo kakva je budućnost avio-industrije, autonomnih vozila, odnosno vozila bez vozača“, navela je Ana Brnabić, dodajući da je Srbija i u toj sferi jedna od najnaprednijih u Evropi, jer je već izdala prvu dozvolu za nivo tri vozila bez vozača.

Srbija se, kako je navela, sprema da izda dozvolu za nivo 4 i do 2027. godine, kada bude održana izložba Ekspo u Beogradu, izdaće najnapredniju dozvolu da vozila mogu da se kreću potpuno bez prisustva vozača na suvozačkom sedištu ili bilo kakve kontrole.

Predsednica Vlade je, govoreći o budućnosti u tranzitnom sektoru, naglasila da ona mora biti zelena, digitalna i automatizovana i da koristi održiva goriva, dodavši da je cilj da se Srbija postavi kao zemlja gde će dolaziti inovacije i investicije.

Ana Brnabić istakla je da je na marginama Samita imala i dobre sastanke s predsednikom Vlade Kube Manuelom Marerom Kruzom, kao i sa premijerom Egipta Mustafom Kemalom Madbulijem, sa kojim je razgovarala o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi uskoro trebalo da bude završen.

„Srbija visoko ceni principijelni stav Kube u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova čime se pruža principijelna i konzistentna podrška očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije“, navela je Ana Brnabić na Instagramu povodom sastanka sa kubanskim kolegom.

Istakla je da je sporazum o slobodnoj trgovini sa UAE gotov i da bi uskoro trebalo da bude potpisan.

Prema njenim rečima, imala je i dobar sastanak sa premijerom Libije, a izrazila je nadu da će on uskoro posetiti Srbiju.

Ana Brnabić dodala je da je imala i dobre razgovore sa generalnim sekretarima OPEC i OECD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari