Brnabić: Srbija uspešnija protiv pandemije nego zemlje s najboljim zdravstvom 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se Srbija protiv pandemije korona virusa bori uspešnije nego evropske zemlje koje imaju najbolje ocenjene zdavstvene sisteme, pozivajući se na jedan izveštaj švedskog analitičkog centra.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, Brnabić je kazala da se, po tom izveštaju (Euro health consumer index – EHCI) iz 2019. godine, Srbija nalazi na 18. mestu u Evropi po zdravstvenom sistemu, a da se ipak sa epidemijom suočila bolje od Švajcarske, Holandije, Danske i Belgije – koje su među pet najbolje rangiranih.

Brnabić je to navela govoreći o grupi od više od 1.200 srpskih lekara koji su osudili „zdravstvenu katastrofu“ u Srbiji i pozvali Vladu da smeni svoj Krizni štab zbog „zabrinjavajućeg skoka pandemije“.

„I to je (uspesi Srbije u borbi protiv epidemije) zahvaljujući onome što su nama svetovali naši stručnjaci i tako smo se mi borili. Razumem potpisnike jer su frustrirani, a ko nije danas… A da kažete da je zdravstveni sistem Srbije pred kolapsom, pa potpisujete peticiju.., ali koji zdravstveni sistem nije pred kolapsom?“, upitala je Brnabić.

Ocenila je da Srbija odlično vodi „borbu kakvu svet nije video od Drugog svetskog rata“.

EHCI je istraživanje koje od 2005. godine sprovodi švedski analitički centar „Health Consumer Powerhouse“.Na sajtu tog centra poslednji takav izveštaj je za 2018. godinu. EHCI ocenjuje performanse javnih zdravstvenih sistema 35 zemalja, a među 46 pokazatelja koje rangira su prava pacijenata i informacije, pristup nezi, rezultati lečenja, raspon i dostupnost zdravstvenih usluga, prevencija i upotreba lekova.

U poslednja 24 sata u Srbiji je još devet osoba umrlo od posledica korona virusa, te ih je ukupno 508. Virus je registrovan kod još 412 osoba, a na respiratorima je 185 pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.