Brnabić: Teško je zaustaviti dojave o bombama jer dolaze iz više zemalja 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ne veruje da će brzo doći kraj dojavama o podmetnutim bombama, navodeći da je to teško zaustaviti jer je dobro organizovano i dolazi iz više zemalja.

„U toj borbi učestvujemo 24 časa danima. Razgovarala sam sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da odžimo sastanak da se možda napravi jedinstven tim, na primer u kancelariji za IT upravu ili ministarstvu unutrašnjih poslova, gde bi sve naše resurse centaralizovali“, rekla je Brnabić za TV B92.

Prema njenim rečima, Srbija je prilično uspešna u odbrani od hakerskih napada.

Ona je rekla i da oni koji tvrde da te „dojave donose korist Vučiću i Vladi nisu pri zdravoj pameti“.

Brnabić je odbacila komentare dela javnosti da Vučić menja izjave, ističući da su njegove izjave uvek iste.

„Rekao je da će Srbija imati dovoljno hrane, ali da će biti nestašice u svetu. Srbija će imati hranu“, rekla je Brnabić.

Danas su stigle dojave u više od 130 škola u Novom Sadu i drugim mestima širom Srbije.

„Ohrabrujuća izjava Abazovića o inicijativi Otvoreni Balkan“

Brnabić je ocenila kao ohrabrujuć stav crnogorskog premijera Dritana Abazovića o inicijativi „Otvoreni Balkan“.

„Volela bih da se ekonomije Zapadnog Balkana pridruže, jer svi imaju korist od toga“, rekla je Brnabić za TV B92, na pitanje o izjavi Abazovića da podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“.

Ona je navela da bi sledeći sastanak inicijative „Otvoreni Balkan“ trebalo da bude održan 8. juna u Severnoj Makedoniji, na Ohridu.

„Za sve bi bilo bolje ako bi se Kurti fokusirao na dijalog Beograda i Prištine“

Premijerka Ana Brnabić je rekla i da bi bilo bolje za sve ako bi se kosovski premijer Aljbin Kurti fokusirao na dijalog Beograda i Prištine, umesto što „napada“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Brnabić je naglasila da je dijalog Beograda i Prištine jedini način da budu obezbeđeni mir i stabilnost, i kako je ukazala, „samim tim i bolji kvalitet života za sve“.

Ona je ocenila kao znak „ogromne frustracije“ Kurtijev stav da demokratije poput američke i Kosova moraju da stoje zajedno „protiv autokrata kakvi su su predsednici Rusije i Srbije“ Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, kao i slične navode iz Prištine.

„To gledam kao znak ogromne frustracije, pre svega frustracije zato što je Vučić poštovan od Istoka i Zapada i EU, i Kine i Rusije, UAE, Turske“, rekla je ona.

Napomenula je da je „Kurti još uvek na višednevnoj turneji po SAD“, kako je navela, „u nadi da će uspeti da zakaže neki sastanak na viskom nivou u administraciji SAD“.

„Ne deluje mi da to ide baš najbolje, pored toga jedino što ostaje je da napada Vucića koji je izvor njegovih frustracija“, rekla je ona.

Brnabić smatra je da je mnogo bolje „u ovom trenutku za sve“ da se Kurti fokusira na pregovore Beograda i Prištine.

„To je jedini način da obezbedimo mir i stabilnost i samim tim bolji kvalitet života za sve i mislim da je to pragamatičan stav“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.