Policija pregledala 224 škole širom Srbije, dojave o bombama bile lažne 1foto: Radovan Balać/ Danas

Do 13 časova ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova izvršile su pregled ukupno 224 škole sa teritorija školskih uprava (ŠU) Novi Sad, Niš i Leskovac, koje su prethodno dobile dojavu da je postavljena eksplozivna naprava. U pregledanim školama, kako je utvrđeno, dojave su bile lažne, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Dojavu o postavljenoj bombi na teritoriji ŠU Novi Sad dobilo je 137 škola, a do 13 časova ekipe MUP-a pregledale su 125 ustanova.

U ŠU Niš izvršen je pregled 56 škola, od 71 koliko je dobilo dojavu. U ŠU Leskovac dojavu je dobila 91 škola, a do 13 časova pregledano je 43 škole. U školama koje još nisu pregledane nastava će se odvijati onlajn.

O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole će obavestiti učenike i njihove roditelje, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva prosvete potvrdili su da su dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle na elektronske adrese više osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Kako su građani Novog Sada javili, u pitanju su OŠ „Svetozar Marković Toza“, OŠ „Vasa Stajić“, OŠ „Kosta Trifković“, „Dušan Radović“, „Ivan Gundulić“, „Žarko Zrenjanin“ i škola „Nikola Tesla“ na Telepu, te škole u Petrovaradinu.

U cilju bezbednosti učenika, škole su obavestile MUP o pretnji.

Do okončanja KD pregleda nastava će se odvijati onlajn, a učenici će biti vraćeni u klupe, nakon potvrde da je bezbedno.

Prema nekim informacijama, dojave su stigle i u osnovne škole u Rumi, Magliću, Kulpinu i Bačkom Petrovcu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Leskovac: Preteći mejlovi o postavljenim bombama poslati samo osnovnim školama

Na adresu skoro svih osnovnih škola u Jablaničkom okrugu stigli su jutros mejlovi sa nepoznatih adresa sa obaveštenjem o podmetnutoj bombi i sa nizom uvreda, potvrđeno je ageniciji Beta u policiji i leskovačkoj Gradskoj upravi.

Pretnje su stigle u pet osnovnih škola u samom centru Leskovca i u obrazovnim ustanovama u okolini tog grada kao i u varošima Vučje i Gredlica.

Mejlovi iste sadržine stigli su i jedinoj osnovnoj školi u Bojniku i njenim isturenim odeljenjima, kao i na adrese dve škole u varoši Lebane i u isturenim odeljenjima po selima.

Isto obaveštenje stiglo je i Osnovnoj školi „Gornja Jablanica“ u Medveđi kao i isturenim odeljenjima na teritoriji te opštine.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izjavio je na konferenciji za novinare da je i pre današnjeg dana bila pojačana bezbednost u leskovačkim školama.

Naveo da se, pored policajaca u uniformi, koji dežuraju ispred skoro svih škola, unutar ustanova nalaze i policijaci u civilu.

„Siguran sam da su, kao i sve do sada dojave lažne, ali preventive radi mora da se deluje“, rekao je Cvetanović.

Jedna od nastavnica u Osnovnoj školi „Gornja Jablanica“ u Medveđi je rekla agenciji Beta da su učenici evakuisani i da ne pohađaju nastavu.

„Neka deca su se radovala dok su ona iz nižih razreda bila uplašena, mada ne toliko kao njihovi roditelji“, prenela je ta nastavnica

Jablanički okrug do sada nije bio na meti nepoznatih koje šalju pretnje podmetanjem bombi, a leskovačka policija je od jutros „na nogama“.

Dojava o podmetnutim bombama u školama u Pirotskom okrugu

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava“ u Pirotu Marjan Rančić je saopštio, da su posle jutrošnje dojave da je i u ovoj školi podmetnuta bomba, policijski službenici završili pregled škole i konstatovali da je škola bezbedna.

“Nastava u drugoj smeni će se odvijati regularno, a nastava sa prepodnevnom smenom je u toku i odvija se preko platforme ‘Teams“’, navodi se u saopštenju direktora ove pirotske osnovne škole.

Podsećamo, sve osnovne škole u Pirotskom okrugu jutros u 10 do 7 dobile su mejlom dojave o podmetnutim bombama u školskim zgradama, potvrđeno je iz Policijske uprave Pirot.

Zbog dojave o bombi prekinuta nastava u svim prokupačkim osnovnim i srednjim školama

Zbog dojave o bombi sve prokupačke osnovne i srednje škole prekinule su nastavu, kazali su nadležni agenciji Beta.

Kako su istakli, na mejl adrese svih prokupačkih škola stiglo je upozorenje da je u njihovim prostorijama podmetnuta bomba, pa je nastava odmah porekinuta i deca evakuisana.
O dojavama je obaveštena Policijska uprava u Prokuplju i Školska uprava u Nišu, kao i nadležne službe u Gradu Prokuplju.

Kako saznaje agencija Beta, dojave o postavljenim bombama stigle su i u neke seoske škole na teritoriji Prokuplja u kojima ima samo po desetak đaka.

Dojava o bombama u više niških škola

U više osnovnih škola na teritoriji grada Niša putem mejla stigle su dojave o postavljenim bombama, što je potvrđeno iz niške policije.

Đaci su evakuisani ili su roditelji obavešteni da deca ne dolaze u prepodnevnu smenu.

Neke škole prešle su na onlajn nastavu, a policija je na terenu. Srednje škole, kako saznajemo, nisu dobile dojavu.

Podsećamo, nedavno su 224 škole u prestonici prijavile da su dobile mejl o postavljenim eksplozivnim napravama.

Dojave su prethodnih dana stizale i za mnoge druge institucije.

Ranije pretnje bombama došle su iz više zemalja, kako je potvrđeno Danasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari