Dojave o bombama u 224 ili u 173 škole: Oprečni podaci Ministarstva prosvete i MUP-a 1Foto: Miroslav Dragojević; MUP Srbije; Zoran Mrđa

Koliko je škola juče dobilo dojavu o podmetnutim bombama, koliko je škola do sada pregledano, a u koliko policija još nije završila taj posao pa su škole bile prinuđene da danas pređu na onlajn nastavu pitanje je o kome se ne slažu Ministarstvo prosvete i Policijska uprava za grad Beograd, iako su se ministri prosvete i policije danas sastali i razgovarali upravo o ovoj temi.

Pozivajući se na podatke Policijske uprave za grad Beograd, iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Danas je dobio informaciju da su juče 224 škole u prestonici prijavile da su dobile mejl o postavljenim eksplozivnim napravama.

– Takav mejl je stigao u 165 osnovnih škola, 52 srednje i sedam specijalnih škola. Do sada su kontradiverzione ekipe proverile oko polovinu škola sa spiska, za ostale se očekuje provera. Dok se ne potvrdi da su dojave lažne, svakoj prijavi pristupamo krajnje ozbiljno i škole su u skladu sa tim organizovale nastavu i čekaju proveru – kažu za Danas u Sekretarijatu za obrazovanje, uz napomenu da u Beogradu ima ukupno 202 osnovne i 87 srednjih škola.

Međutim, prema računici Ministarstva prosvete, u Beogradu ima 258 osnovnih i srednjih škola, a tokom jučerašnjeg dana, u prepodnevnim i popodnevnim časovima, elektronskom poštom upućene pretnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi stigle su adrese na 173 škola.

„U cilju obezbeđivanja kontinuiteta u nastavno-obrazovnom procesu, 88 škola, u kojima je u toku ili čekaju na pregled kontradiverzionih ekipa MUP-a, organizovalo je onlajn nastavu, dok se u ostalim školama u kojima je potvrđeno da su prijave lažne, nastava odvija neposredno“, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U beogradske škole juče su stigle dojave o postavljenim bombama, zbog čega je u mnogima od njih otkazana nastava.

U nekoliko desetina škola potom je stiglo i pred početak popodnevne smene ista dojava.

Dojave o bombama u beogradskim osnovnim i srednjim školama najverovatnije će biti okarakterisane kao delo terorizma, zbog čega će za ovaj slučaj biti nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal, saznaje Danas.

U nekim školama sinoć i dalje nisu poslali informacije roditeljima o tome kako će se odvijati nastava nakon jučerašnjih dojava o bombama, u nekim najavljuju da će od danas preći na onlajn nastavu jer i dalje nije izvršen pregled. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari