“Vi ste genetsko đubre, ne treba da postojite”: U više osnovnih škola u Nišu stigle dojave o postavljenoj bombi 1Osnovna škola Miroslav Antić: Foto Z. Miladinović/Danas

U više osnovnih škola na teritoriji grada Niša jutros su imejlom stigle dojave o postavljenim bombama, potvrđeno je u niškoj Policijskoj upravi. One, međutim, nisu jedine.

Prema objavljenim informacijama Ministarstva prosvete, na mejl adrese desetina škola na jugu Srbije jutros su stigle dojave o bombi, a kako kažu iz niške policije, đaci i nastavnici su evakuisani i u toku je kontradiverzioni pregled.

To, međutim, nije konačni spisak. Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Šolske uprave Novi Sad, kao i nekih škola u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, informacije su resornog ministartva.

Prema objavljenim informacijama, sadržina mejla koji su, izgleda, dobile sve škole, a u najmanju ruku je šokantna i glasi:

„Mrzimo ljudsko društvo i mrzimo da budemo deo njega! Mrzimo besmislenost ljudskog života! Mrzimo baš ovaj život! Vidimo samo jedan način da to opravdamo: uništiti što više ljudskih čestica komposta. To je jedina ispravna i vredna stvar koju svako od nas može da uradi u životu, jedini način na koji možemo da se opravdamo, jedini način na koji možemo da učinimo svet boljim mestom. Put ljudskog opstanka i samousavršavanja je pogrešan, vodi u ćorsokak, u uništenje svega drugog, svega stvarno živog. Evolve! Shvatite, konačno, svoje pravo značenje i mesto u ovom svetu! Shvatite da ste vi tu suvišni, vi ste genetsko đubre koje ne bi trebalo da bude, đubre stvoreno slučajno kao rezultat evolucione greške, đubre koje treba uništiti“.

Istovremeno, roditelji u Nišu, kako saznajemo, obavešteni su da deca ne dolaze u prepodnevnu smenu.

Policijske ekipe koje obavljaju kontradiverzioni pregled u tom gradu su na terenu.

Prema nezvaničnim informacijama, među školama koje su dobile imejl o postavljenoj bombi su osnovne škole “Miroslav Antić“, „Učitelj Tasa”, „Čegar“, „Bubanjski heroji“, „Dušan Radović“, Ivo Andrić“, „Ćele kula“, „Vožd Karađorđe“ i „Branko Miljković“.

Direktorka škole „Vožd Karađorđe“ Milena Kostić kazala je za Niške vesti da je na elektronsku adresu škole upozorenje o postavljenoj bombi stiglo u  6.26 časova.

Istovremeno, kako je Danas već pisao, niška policija je identifikovala četvoricu maloletnika koji se sumnjiče za lažno dojavljivanje o bombi u Gimnaziji „Bora Stanković“, saopštila je 19. maja policija iz tog grada grada na jugu Srbije, prenosi agencija Beta.

Oni se sumnjiče da su, po prethodnom dogovoru, kupili SIM karticu, a potom prijavili da će eksploziv biti aktiviran za pola sata, navela je Policijska uprava Niš.

Škola je odmah evakuisana, a dojava o bombi bila je anonimna.

Ovo je treća dojava o podmetnutoj bombi u Nišu u poslednjih mesec dana. Кontradiverzionim pregledom utvrđeno je da je prijava bila lažna.

Protiv osumnjičenih, kako je objavljeno, od kojih dvojica imaju 17 godina, a dvojica 16 godina, biće podneta krivična prijava zbog sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje panike i nereda.

Takođe, dojave o postavljenim bombama u školama bile su razlog da se oglasi ministar prosvete Branko Ružić, koji je rekao je da je policija utvrdila da su sve dotadašnje dojave o bombama u školama bile lažne, prenosi Beta.

On je za jednu televiziju podsetio da je proteklih dana bilo mnogo dojava o postavljenim bombama u školama, posebno u Beogradu, i da su sve „konačno pregledane“.

Naglasio je da je u „100 odsto slučajeva bilo riječ o lažnim dojavama“.

U Srbiji je i u sredu, 18. maja, upućeno više dojava o postavljenim bombama u objektima u Beogradu, Novom Sadu u Vojvodini i Nišu.

Dojave su stigle elektronskom poštom na adrese bolnica, škola, aerodroma, tržnih centara, zoološkog vrta, mostova, kao i za letove kompanije Air Srbija za Rusiju.

Branko Ružić je naglasio da je koordinacija i saradnja policije i Ministarstva prosvete tim povodom bila izuzetna.

Prema njegovim objašnjenju, očigledna namera onih koji su slali anonimne dojave je bila da se „iznure svi državani resursi i da se parališu društvo i država“.

Ministarstva unutrašnjih poslova je u saopštenju od 18. maja obelodanilo da su pretnje stigle iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije i još tri zemlje.

Podsetimo, škole, bolnice, tržni centri širom Srbije su od početka ruske invazije na Ukrajinu bili meta lažnih dojava o postavljenim bombama, a samo u jednom danu, 16. maja, dojave su dostavljene elektronskom poštom na 173 školskih adresa, od 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari