Brnabić: Zlonamerno pitanje o izvoru informacije o pretnji atentatom na Vučića 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Predsednica srpske vlade Ana Brnabić je danas u Briselu ocenila kao „donekle zlonamerno pitanje“ o tome da li Evropska unija smatra Srbiju bezbednom zemljom posle informacije o pretnji atentatom srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, koje je jedan novinar, posle zasedanja Saveta za Stabilizaciju i pridruživanje, postavio s obrazloženjem da je informacija potekla iz policijske službe Evropol.

Premijerka Brnabić je rekla da „upravo suprotno pokazuje to da je Srbija bezbedna zemlja, zato je takva informacija dobijena od partnera u Evropolu“, a posebno je naglasila da su „srpske bezbednosne službe jako dobro povezane i jako dobro sarađuju s bezbednosnim službama širom sveta“.

„Srbija je prosperitetna zemlja, u kojoj se predsednik Aleksandar Vučić bori da postoje jake institucije, da niko ne može da ucenjuje Vladu i državne institucije“, želela je da podvuče predsednica srpske vlade na konferenciji za štampu zajedno sa zvaničnicima EU Žozepom Borelom (Josep Borrell) i Oliverom Varhejijem (Varhelyi).

Život predsednika Vučića je „ugrožen jer se borio za vladavinu prava i što je pokrenuo borbu protiv mafije i organizovanog kriminala“, objasnila je Ana Brnabić.

Na pitanje novinara da li iz EU postoje pritisci da se nastavi s iskopavanjem litijuma u Srbiji, imajući u vidu i da je to tražila bivše nemačka kancelarka Angela Merkel, iako je srpska vlada odlučila da to obustavi posle velikih protesta građana, srpska premijerka je uzvratila da će to biti „deo šire nacionalne debate, mi ćemo slušati narod, pozvati sve stručnjake, pitati ih šta misle i kako da koristimo bogatstva koja nam je priroda dala“.

Visoki predstavnik EU Borel je u vezi s tim samo predočio da je to industrijsko, komercijalno pitanje u nadležnosti isključivo svake zemlje i da EU s tim ne može ništa imati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.