Bleda izdanja srpskih košarkaša u poslednja tri meča bila su jasna naznaka potpune disharmonije u redovima izabranika Dušana Ivkovića. U jednom od najvažnijih trenutaka umesto frenetične, spartanske borbenosti naši igrači su melanholičnim pristupom, samopouzdanjem na donjoj granici postojanja doživeli poguban poraz u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Litvaniji.

Srbija – Rusija 67:77

(12:16, 15:18, 21:20, 19:23)

Hala: Kaunas arena. Gledalaca: 11.500. Sudije: Perez (Španija), Lotermoser (Nemačka), Zurapović (BiH).

Srbija: Teodosić 20, Tepić, Rašić, Paunić, Bjelica 5, Marković 2, Savanović 9, Kešelj 6, Krstić 13, Perović 7, Marjanović, Mačvan 5.

Rusija: Voroncevič 11, Mozgov 8, Bikov 4, Fridzon 9, Šved 10, Šabalkin, Krijapa 11, Antonov, Hvostov, Ponkrašov 5, Kirilenko 14 (11sk).

 

Bolji od košarkaša Srbije bili su Rusi (77:67), koji će se u polufinalu sastati sa Francuskom (drugi polufinalni par čine Španija i Makedonija), dok će „orlovi“ pokušati da se danas u duelu sa Grcima uzdignu iznad litice sa koje bi strmoglavo mogli da padnu u preduboki ambis (14.00, RTS 1). Eventualnim trijumfom obezbedili bi mesto na Predolimpijskom turniru naredne godine, što bi s obzirom na njihovo trenutno stanje duha bio neponovljiv uspeh.

Nesreća nikada ne ide sama, pošto je košarkaše Srbije pratila od početka priprema za kontinentalni šampionat. Kao neka avet, samo nekoliko sati pre utakmice, Milenko Tepić, bitna karika u „Dudinom lancu“, ispao je iz kombinacije za meč pošto je na poslednjem treningu ušinuo leđa. Bez pomoći „onemoćalog“ Rašića i evidentno rovitog Krstića, postojeći hendikep sa Tepićem precrtao je većinu strateških šema selektora Ivkovića.

Pokušao je iskusni stručnjak da sa Paunićem u startnoj petorci pojača agresivnost na prvoj liniji dodavanja. Međutim, već u prvim akcijama bilo je evidentno da Krstić pod košem neće moći da odigra na maksimalnom nivou. Uvodne blokade, otvaranja i zakucavanja njegovog rivala Mozgova, naterali su našeg stratega da uvede Perovića. Kostinim ulaskom dobili smo izvesnu konciznost u napadu, ali je zato u odbrani duvala nepodnošljivo jaka promaja.

Uprkos povremenim trzajima i vraćanjima u rezultatskom smisli na svega dva poena razlike (41:39), košarkaši Srbije imali su konstantnih problema u organizaciji napada i neopisivo loš saldo u defanzivnom skoku. Samo je Kirilenko imao šest ofanzivnih skokova i to gotovo po pravilu pošto je uspevao da se postavi između dvojice visokih igrača, najčešće Kešelja i Mačvana, odnosno Savanovića.

Svestan da je ostao bez krucijalne pomoći Krstića, pogotovo prilikom igre dva na dva, Teodosić je brojnim improvizacijama pokušavao da trgne saigrače. Ipak, usamljen, često je bio udvajan, što je doprinelo da plejmejker naše selekcije sakupi čak devet izgubljenih lopti. Njegova krivica, neuporedivo je manja u odnosu na sinoćne statiste Markovića, Bjelice i Paunića u spoljnoj, odnosno Mačvana i Savanovića u unutrašnjoj liniji.

Iako su lončići u napadu bili polupani, nastup u odbrani srpskih reprezentativaca osnovni je uzrok poraza od Rusije. Nerazumljiva, amaterska preuzimanja prilikom kretnje rivalske centarske linije koja je iole ličila na blokadu, nezagrađivanje igrača, slabo vraćanje u defanzivu, bez agresivnosti na prvoj liniji dodavanja, bili su zapravo sinonim za sinoćnu kapitulaciju reprezentacije Srbije. U stanju potpune melanholije neuporedivo bolji nastup protiv Grčke za manje od 24 časa bio bi pravi podvig, a pobeda rezultat za respekt i ostvarenje najvažnijeg cilja na šampionatu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari