Brojne kontroverze i četiri godine nakon nesreće u Doljevcu: Da li je Vučić zaštitio Zorana Babića i hoće li porodica tužiti predsednika 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Uprkos tome što su i posle pravosnažne presude za tešku saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi Doljevac ostale brojne kontroverze, taj slučaj je za naše pravosuđe završen, a oštećenima ostaje još samo postupak za naknadu štete, kaže za Danas advokat Božo Prelević, koji zastupa bliske rođake Stanike Gligorijević, koja je poginula u nesreći.

Televizija N1 objavila je krajem prošle sedmice deo snimka sa naplatne rampe Doljevac, u kojoj je poginula Gligorijević i povređeno petoro ljudi, među kojima i tadašnji v.d. direktora “Koridora Srbije” Zoran Babić, na kojem se vidi policijski automobil koji stiže na mesto nesreće iz pravca Leskovca, pravi polukružno okretanje i staje kao da je došao iz Niša, a iz njega izlazi jedan saobraćajni policajac.

Dvojica saobraćajnih policajaca su na suđenju pred niškim Osnovnim sudom, pak, tvrdila da su neposredno nakon nesreće došli zajedno iz pravca Niša.

Ovaj snimak je mogao da se vidi u sudskom postupku jer je bio jedan od dokaza.

Apelacioni sud u Nišu je prošlog aprila pravosnažno osudio Dejana Stanojevića (37) iz Beograda na četiri i po godine zatvora jer je kao vozač službenog automobila “Koridora Srbije” izazvao ovu nesreću, čime je izvršio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja.

I nakon presude ostale su ozbiljne sumnje da li je za volanom bio Babić a Stanojević samo preuzeo krivicu, kao i gde su nestala dva ključna minuta snimka sa naplatne rampe na kojima bi trebalo da se vidi trenutak sudara i ko izlazi sa mesta vozača iz službenog automobila.

Kontroverze u vezi sa ovim slučajem se, međutim, tu ne završavaju.

Prelević: Angažovan je čitav državni aparat da se prikriju dokazi

Advokat Božo Prelević kaže da javno objavljivanje snimka saobraćajnih policajaca koji potvrđuje da na sudu nisu govorili istinu u suštini ne može ništa da promeni.

Ali ukazuje da je neko naredio dvojici policajaca da daju neistinite izjave.

„Kada se tome doda da je neko naredio i da se sa snimka iseku dva ključna minuta, a da je predsednik Srbije kazao da je lično gledao taj snimak, pa kasnije odbio da ga dostavi medijima i javnosti, kako je obećao, onda je jasno da je angažovan čitav državni aparat da bi se uništili dokazi. Ovo je jedan od primera koji pokazuje na šta smo sveli državu. Kao u Petričićevoj karikaturi – Vučić je Srbija. Vučić gleda, optužuje, oslobađa i osuđuje, a pritom je on žrtva”, kaže on.

Prelević ukazuje i na druge dileme ili propuste, koje su ostale uprkos tome što su, kako je rekao, tužilaštvo i sud dobro radili svoj posao.

Izostale su “mnoge stvari” koje su u ovakvim slučajevima uobičajene, te tako nisu urađeni DNK veštačenje volana i šoferšajbne, koje bi pokazalo ko je vozio, pošto je Stanojević tvrdio da je udario glavom u prednje automobilsko staklo.

Policija, takođe, nikada nije obavila tehnički pregled službenog vozila koje je udarilo druga dva automobila koja su stajala zbog plaćanja putarine, već samo pregled udarenih vozila, iako je “ispravnost vozila koje je udarilo druge učesnike u saobraćaju jedino relevantna”.

Prelević je tokom postupka osporavao i medicinsku dokumentaciju na osnovu koje je sud utvrdio Stanojevićeve povrede, koje su inače ustanovljene tek u Beogradu jer je odbio da ga zbrine niška Hitna pomoć.

On i sada tvrdi da je Stanojevićeva povreda potpuno nemoguća za nekog ko je za volanom, dok je Babićeva teška povreda potpuno tipična za vozače u automobilima sa automatskim menjačem.

Babić je, inače, zadobio prelom butne kosti i lumbalnog pršljena, jer je, kako je kazao na sudu, od siline udara, preleteo na prednje sedište sa zadnjeg, gde je “spavao”.

Problematično je, podseća naš sagovornik, i što Stanojević “nije znao nijedan detalj pre nego što je do udesa došlo, a oba vozača čije je automobile udario su znali sve okolnosti vezane za vreme, asfalt ili brzinu”.

„Tvrdio je da od magle nije mogao da vidi kućicu na naplatnoj rampi, a snimak pokazuje da je vidljivost i do 200 metara. Nije čak znao ni da li je vozio automobil sa automatskim ili manuelnim menjačem“, kaže Prelević.

On dodaje da je u sudskim kuloarima bilo različitih priča, među kojima i da „ima svedoka koji su nakon sudara videli Babića kako izlazi iz službene ‘škode’ kroz vozačeva vrata, a da se optuženi Stanojević pojavio na rampi kada je policija uveliko obavljala uviđaj“.

„Ne znam da li su takve priče proizvod egzibicionizma, ali znam da kada smo tražili da neki koji su to govorili i svedoče, to nisu hteli. To mnogo govori o strahu koji vlada. Dosta nam govori i predsednikova poseta porodici Stanike Gligorijević, kojoj je poklonio traktor, što nije učinio ni za jednu drugu porodicu. Da li je imao grižu savesti ili, kako on to kaže, transfer blama, ili je to ipak bio još jedan marketinški potez koji je dobar za rejting?”, kaže Prelević.

Mirjana Aleksić: Kad padne s vlasti, tužiću Vučića

Mirjana Aleksić, sestra poginule Stanike, koja je bila u udarenom automobilu i zadobila teške povrede, kaže da i najnoviji procureli snimak policajaca koji potvrđuje da su lagali na sudu pokazuje da su “sve namestili”.

“I malo dete zna da za volanom nije bio Stanković već Babić, ali da nije odgovarao jer ga štiti Vučić. Dok sam živa tražiću tih dva minuta koji nedostaju, a kad Vučić padne sa vlasti, tužiću ga što je prikrio dokaze. Deci moje sestre je rekao da je video snimak i da je on užasan i stravičan, a sad tvrdi da ga nije video. Kako ih sve redom nije sramota”, kaže ona za Danas.

Naša sagovornica kaže da “ima saznanja” da osuđeni Stanojević nije u zatvoru, iako je od nesreće prošlo četiri, a od pravosnažne presude duže od godinu dana.

Istovremeno, porodici poginule sestre i njoj nisu isplaćeni ni putni troškovi, predviđeni presudom.

„Još nismo podneli tužbu za naknadu štete, ali to nam predstoji“, kaže.

Predsednik Srbije je, inače, nekoliko puta kazao da je video snimak nesreće sa nadzornih kamera na naplatnoj rampi, ali bez objašnjenja po kom osnovu je ostvario takav uvid.

On je najpre u avgustu 2019. godine, u razgovoru za Glas Amerike, rekao da je video snimak i da je on “užasan“, istovremeno demantujući da je Babić bio za volanom.

Obećao je da će kao predsednik Republike da “zamoli nadležne države organe” da snimak bude dostavljen medijima.

Mesec dana kasnije, kada je posetio porodicu Gligorijević, ponovio je da je “video snimak” nesreće i ponudio suprugu poginule žene da ga i on pogleda.

Nekoliko meseci kasnije, međutim, negirao je da je posedovao snimak, navodeći da “niti ga je ko pitao, niti mu je ko tražio bilo šta”, ali ostajući pri tvrdnji da Babić nije vozio.

Ponavljao je to i kasnije, a podsećanje na njegove prethodne, posve suprotne izjave nazvao je “neistinama” i “prljavom kampanjom”.

Ocenio je da iza navoda koji ga dovode u vezu sa kompromitovanjem snimaka ove nesreće stoje “pokušaji dehumanizacije“ njega i njegove porodice.

Kašnjenje, ostavka, hapšenje

Nesreća na naplatnoj rampi Doljevac dogodila se 31. januara 2019. godine.

MUP je izdao zvanično saopštenje tek 24 sata nakon nesreće, a istog dana Babić je saopštio da podnosi neopozivu ostavku na rukovodeće mesto u “Koridorima Srbije” jer je „za njega kao čoveka sasvim dovoljno to što je izgubljen ljudski život”, ali je razrešen tek dve godine kasnije, u novembru 2020.

Stanojević je uhapšen dan nakon nesreće i nije mu određen pritvor, pošto je sud ocenio da je čitav dan bio na slobodi, te je već mogao da utiče na svedoke, što je osnov za pritvaranje.

Zašto nije saslušan Palma?

“Sve je ovo mnogo komplikovanije od nedostajućih dva minuta. Izvršna vlast je presudila, a čitav slučaj pokazao je da mi nismo država već nekakva privatna skupina. Čitamo i gledamo da se trenutno pretražuje privatna kuća predsednika SAD Džoa Bajdena kako bi se utvrdilo da li je izneo dokumente važne za nacionalnu bezbednost, koje inače ima pravo da drži u rukama. A kod nas predsednik kaže – video sam snimak, ali neću da vam ga dam”, kaže Prelević.

On kaže da je tužilaštvo trebalo da sasluša i Dragana Markovića Palmu zbog izjave da “zna ko je bio u kolima kad je nastradala jedna osoba i gde je bila glava toj jednoj osobi kad je nastradala jedna osoba”, u aprilu 2021. godine, nakon što ga je Marinika Tepić optužila za podvođenje maloletnica.

Umesto toga, nakon takve “pretnje vlastima”, naprasno je prestala svaka prozivka Markovića, kaže on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari