Brojne reakcije: Reklama PKS uvredljiva i seksistička (VIDEO) 1Brankica Janković: Foto BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je reklamna kampanja Privredne komore Srbije (PKS) kojom se promovišu domaći proizvodi, uvredljiva i seksistička.

Podsetimo, u reklami PKS-a, a u okviru projekta „Čuvarkuća“, ženama niz usne i leđa curi med, a jedna mazi poljoprivrednu mašinu – motokultivator.

– Po ko zna koji put, „originalnost i kreativnost“ svode žene na objekat koje se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu sa proizvodima koji su prikazani, već predstavljaju i vređanje dostojanstva svih žena. Nije potrebno biti stručan za rodnu ravnopravnost da bi se razumelo kako ovakvi sadržaji podržavaju i podstiču rodne stereotipe. Nije potrebna stručnost ni da bi se razumelo da se konkretnom reklamom šalje i neprimerena poruka o tome šta su pravi brendovi i proizvodi Srbije – ukazuje Janković.

Na reklamu PKS reagovala je i Demokratska stranka (DS). Predsednica Foruma žena DS Marina Nikolić, baš kao i poverenica Janković, smatra da je reklama uvredljiva, seksistička i da podstiče rodne stereotipe. Nikolić je ocenila da je zastrašujuće da je takva reklama dobila podršku PKS.

Pošto su u reklami prikazane žene s vinom, po čijim usnama i leđima curi med i koje maze mašine, Nikolić ističe da su to potpuno erotski prizori, „a ne slike koje zaista reklamiraju domaće proizvode“.

– Dok brojni slučajevi pokazuju kako je diskriminacija žena danas u ozbiljnom porastu, PKS se hvali svojim ‘dobrim idejama i brzom realizacijom’ i javnosti predstavlja jednu od najskandaloznijih reklama koje smo mogli da vidimo u poslednje vreme – rekla je Nikolić.

Forum žena DS pozvao je PKS da se javno izvini svim ženama Srbije, da povuče sporne reklame i da snimi nove koje bi doprinele osnaživanju žena i služile na čast svim ženama i muškarcima koji učestvuju u proizvodnji domaćih proizvoda.

– I druga reklama u kojoj se devojke predstavljaju kao posebne i jedinstvene, nežne kao pamuk, a momci kao brzi, neustrašivi sportisti, pokazuje nam koliko je PKS, zajedno sa agencijom koja je obavila posao na terenu, izgubila kompas i promoviše rodne stereotipe umesto domaće proizvode – istakla je Nikolić.

Novinarka Tatjana Vojtehovski je na svom Tviter nalogu napisala: „Da mi je znati ko je predložio i ko je odobrio da se erotizuje zvanična prezentacija srpskih proizvoda do mere da žena na kraju mazi neki motokultivator“.

Dragojević: Možda ih je neko zafrkavao

„Drago mi je da je spot „Privredne Gomore za „Bunga-bunga-Srbiju“ i „Jagodina style“ izazvao burne komentare. Još da saznamo ime agencije i „autora“ manira šoder liste – možda ih je neko, budući da su glupi i primitivni kao k… – dobro zafrkavao?“, napisao je reditelj Srđan Dragojević na svom Tviter nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari