Bronzani Tito kao turistička atrakcija 1Foto: Nenad Kovačević

Bronzana skulptura Josipa Broza Tita, koja je uklonjena sa Trga partizana 1991. godine i sklonjena iza zgrade Narodnog muzeja u Užicu, mogla bi uskoro da bude vidljivija, odnosno da bude postavljena između dveju zgrada te ustanove ili pored tenka, ispred Muzeja, obelodanio je užički gradonačelnik Tihomir Petković.

 On je naveo da bi skulpturu, bez obzira na to koliko je Broz „naneo zla ili učinio dobrog za Užice“, trebalo da, uz Spomen-obeležje Kadinjača i novu stalnu postavku o Užičkoj republici, „posluži kao atraktivna turistička ponuda grada“.

– O tome bi trebalo da odluči Gradsko veće, a mi ćemo snositi i pozitivne i negativne posledice te odluke. Naložio sam Narodnom muzeju i Turističkoj organizaciji Užica da do 29. novembra sve bude završeno i da, zajedno sa turističkim agencijama u gradu, osmisle turističke aranžmane i prigodne suvenire i da se ispred Muzeja napravi suvenirnica – objasnio je Petković.

On je poručio da će to Užičanima pomoći da „iskorače iz uskog načina razmišljanja“, a ako ni zbog čega drugog, to bi trebalo uraditi da bi se omogućilo ljudima, kojima je Tito deo nekog njihovog sveta i koji su ga voleli ili ga još vole, da dođu u Užice.

– Žalimo se da je on učinio Srbima mnogo zla, ali on to nije mogao da učini bez nas. Tito je, objektivno, Užičanima doneo dobrog, jer su mnoge fabrike izgrađene u njegovo vreme. Ima puno razloga da se Titov spomenik pomeri sa sadašnjeg mesta, a najracionalniji je taj da on postane turistički adut grada koji bi trebalo da iskoristimo, ako smo mudri, i da od toga počnemo da zarađujemo – rekao je gradonačelnik.

On kaže da „veliki broj Užičana o toj ideji ima pozitivan stav“, jer se većina, i on sam, slaže sa tim, ali ne tvrdi da je u pravu. Većina građana smatra da spomenik ne bi trebalo vratiti na glavni trg gde je bio, da Tito nije najznačajnija ličnost u istoriji Užica i da bi to mesto trebalo ostaviti za nekog ko zasluži da mu spomenik bude na trgu, objasnio je užički gradonačelnik. Istakavši da mnogi ljudi iz regiona žele da dođu u Užice, između ostalog i zbog nasleđa partizanskog vremena, gradonačelnik je rekao da je pre nekoliko dana „dobio pismo od boraca iz NOB-a iz Zagreba koji su ga pitali da li su dobrodošli u Užice“.

– Naravno da će nam biti dragi gosti i to sam im u pismu odgovorio – rekao je Petković.

Arhitektonska celina

Trg partizana sa Titovom bronzanom skulpturom, vajara Frana Kršinića, predstavlja jedinstvenu arhitektonsku celinu u najužem centru Užica. Skulptura je postavljena 1961. godine, ali je tri decenije kasnije, odlukom tadašnje socijalističke vlasti, uklonjena i sklonjena iza zgrade Narodnog muzeja. Pripadnici SUBNOR su godinama zahtevali da se vrati na mesto gde je bila, čak su nekoliko hiljada potpisa prikupili za građansku inicijativu koju je, 2013. godine, užička skupština odbila.

Simbolika datuma

Za izmeštanje skulpture je odabran 29. novembar, kao podsećanje na 1941. godinu kada je u bici na Kadinjači stradao gotovo ceo Radnički bataljon kako bi Vrhovnom štabu partizanskih jedinica, na čelu sa Josipom Brozom, omogućio odstupnicu prema Bosni. Bitkom na Kadinjači prestala je da postoji Užička republika, koja je trajala 67 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari