Budžet opštine Majdanpek iduće godine 1,21 milijardi dinara 1Majdanpek Foto: J. B. K.

U poređenju sa ovogodišnjim, opštinski budžet za narednu godinu biće veći za 1,84 odsto, a trećina planiranih prihoda u opštinsku kasu treba da se slije po osnovu naknade za korišćenje mineralnih sirovina.

Prema nacrtu odluke o budžetu koja je objavljena na opštinskom sajtu, planirano je 1, 213 milijardi dinara ukupnih prihoda u idućoj godini.

Od naknada za korišćenje mineralnih sirovina planiran je prihod od 409 miliona dinara, što će činiti trećinu ukupnog budžeta za iduću godinu.

Nešto manji udeo u prihodima činiće prihodi od poreza na zarade – 343 miliona dinara i transferi od drugih nivoa vlasti – 270 miliona dinara.

Članovima Opštinskog veća prilikom predstavljanja nacrta odluke o budžetu, predočeno je da su smanjene subvencije javnim preduzećima, a uvećana izdvajanja za oblast dečije i socijalne zaštite.

Za subvencije je planirano 246 miliona dinara ili 19,9 odsto budžeta.

Najmanje za Javno stambeno preduzeće – 2,5 miliona dinara, najviše za JKP Majdanpek 108,3 miliona dinara.

Ovo komunalno preduzeće pruža uslugu daljinskog grejanja, a sa prelaskom na drvnu sečku kao energent, opštinske subvencije koje su išle na mazut, biće znatno manje.

Prema rečima predsednika opštine Majdanpek, Dragana Popovića, na sednici Opštinskog veća, ove godine je za mazut po osnovu subvencija dato 237 miliona dinara.

Planirane kapitalne investicije čine četvrtinu rashoda, a pored ostalog planirana je rekonstrukcija osnovnih škola na teritoriji opštine, rekonstrukcija dečijih igrališta, izgradnja zelene pijace u Majdanpeku, uređenje i rekonstrukcija ulica i puteva, izrada plansko urbanističke dokumentacije.

Članovi Opštinskog veća prihvatili su predlog opštinskog budžeta za narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari