"Bujica je bila prebrza, nismo imali nikakve šanse da ih spasimo": Meštanin naselja u Novom Pazaru opisao kako je nabujala reka odnela komšije 1Foto: N. Kočović

Kiša, koja je gotovo ceo dan neprekidno padala, dovela je do porasta vodostaja svih reka i potoka na teritoriji Novog Pazara, a dvojica starijih muškaraca su upala u nabujalu Trnavicu i za njima se traga.

Do nesreće je došlo u naselju Ćerimidžinica, nedaleko od ušća Trnavice u Jošanicu, dok je stariji muškarac pokušavao da sa par komšija postavi branu i spreči izlivanje vode na ulicu i dvorište.

“Obrušila se obala i on je upao u vodu. Komšija je pokušao da ga uhvati, ali je i on skliznuo sa obale. Sin drugog muškarca je trčao za njima, pokušao sa jednog mosta da ih uhvati, ali je i sam upao u vodu. Uspeo je nekako da ispliva, ostali smo trčali obalom, bujica je bila prebrza, nismo imali nikakve šanse da ih spasimo”, svedoči jedan od meštana Ćerimidžinice.

Trnavica je reka, često zna i da presuši, ali se usled obilnih kiša ili otapanja snega sa obronaka planine Rogozna pretvara u bujicu koja nosi sve pred sobom.

“Godinama upozoravamo, apelujemo da se nešto uradi, da se uredi korito, podigne obala, ali nemamo kome. Na televiziji pričaju da su spremni za poplavu, u pripravnosti su, a jutros kad smo zvali za džakove sa peskom i mehanizaciju, nikog nema”, ogorčen je naš sagovornik.

Za nestalim muškarcima tragaju policija i pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Načelnik lokalnog Štaba za vanredne situacije Ismail Dupljak izjavio je da je situacija u Novom Pazaru kritična, da su se i Raška i Jošanica izlile na desetine lokacija, poplavivši poljoprivredno zemljište i dvorišta.

Proglašena je vanredna situacija, a iz Štaba apeluju na sve građane da budu oprezni u blizini reka, da se ne približavaju obali i ne prelaze improvizovane mostove.

"Bujica je bila prebrza, nismo imali nikakve šanse da ih spasimo": Meštanin naselja u Novom Pazaru opisao kako je nabujala reka odnela komšije 2

Učenici srednjih škola iz poplavljenih područja su oslobođeni pohađanja nastave.

“Raspoloživa mehanizacija je na terenu i brojne ekipe čine sve da pomognu u zaštiti od elementarne nepogode. Angažovano je dodatno ljudstvo i mehanizacija, u cilju sprečavanja plavljenja područja, zaštite stanovništva i njihove imovine”, naveli su iz Štaba.

Vanredna situacija je i u Tutinu i Sjenici gde su se izlili Vidrenjak i Grabovica, poplavivši kuće i poljoprivredno zemljište uz obalu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari