Bujošević odgovorio Maji Gojković: RTS nije predvideo snimanje pozorišnih predstava u planu za ovu godinu 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Dragan Bujošević uputio je danas ministarki kulture Maji Gojković pismo u kome ukazuje da je Srbija u ozbiljnom problemu ako se čuvanje pozorišne baštine osloni samo na javni servis i ako je jedini koji snima i arhivira pozorišne predstave, navodeći da bi to trebalo da bude zadatak Pozorišnog muzeja.

Bujošević u otovrenom pismu predlaže da se pod patronatom Pozorišnog muzeja osnuje komisija koja će birati najznačajnije predstave koje bi onda Muzej sa svojom opremom snimao po celoj Srbiji, i to bi bio prvi, najneophodniji korak.

Kao drugi korak on navodi da Ministarstvo kulture pokuša da pomogne pozorištima da nabave opremu da snimaju svoje predstave i da ih „strimuju“, da budu dostupne na društvenim mrežama.

Iskazujući žaljenje što su zbog „sudbine“ TV teatra nepotrebno uznemireni i javnost i RTS, Bujošević ističe da je pozorište i te kako utkano u programe javnog servisa, kao i da je serijal „Teatrologike“ u 35 epozoda predstavio najznačajnije pozorišne stvaraoce, a „Metamorfoze“ već u trećoj sezoni nastoje da upoznaju one koje to zanima sa dešavanjima u pozorištu.

Tačno je da je RTS počeo da snima pozorišne predstave 1967, ali je bilo godina u kojima nije snimio nijednu – 1976, 1985, 1988, od 1991-1995. Zlatni period bio je od 2014. do 2019, kada su snimljene 44. Većina predstava – 216, nalazi se na repertoaru beogradskih pozorišta i festivala, a samo 24 ostalih teatara u Srbiji, precizira se u pismo.

Bujošević je potvrdio da u planu za proizvodnju za ovu godinu, koji je usvojio Upravni odbor, RTS nije predvideo snimanje pozorišnih predstava, ali je naglasio da veruje da može da se nađe privremeno rešenje.

Kako je objasnio, RTS će osnovati komisiju od pozorišnih delatnika, koji će iz prošlogodišnjeg repertoara izabrati pet najboljih predstava, a angažovaće (ustupiti) svoje ljude, tehniku, produkciju i postprodukciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari