Bundestag priznao vozačke dozvole Kosova 1Vozačke dozvole Kosova Izvor: KoSSev

Nemački savezni parlament Bundestag danas je sa ukupno 69 glasova izglasao sporazum o priznavanju kosovskih vozačkih dozvola u Nemačkoj. „Poklon uoči godišnjice nezavisnosti“, navela je kosovska ambasada u Berlinu, prenosi portal KoSSev.

Vest je prvi potvrdio kosovski ambasador u Berlinu Faruk Ajeti, koji je poručio da ovakva odluka dovoljno govori o prijateljstvu Kosova i Nemačke.

„Posebno zadovoljstvo je da što sam sreo veći deo ministara transporta 16 nemačkih pokrajina na pragu glasanja priznavanja vozačkih dozvola Republike Kosovo. I još sam srećniji što od 69 opštih glasova Bundestaga, Kosovu ne nedostaje nijedan glas. To puno govori o prijateljstvu između naše dve zemlje, kao i o jačanju i podizanju kvaliteta standardizacije vozačkih dozvola Kosova sa evropskim normama“, napisao je on.

On se zahvalio Nemačkoj i ministru transporta pokrajine Baden-Württemberg Vinfredu Hermanu (Winfried Hermann), koji je, kako je naveo, tokom svog govora u Bundestagu, uputio poziv za izglasavanje ovog sporazuma.

Potom je isto potvrdila i zvanična ambasada u Berlinu, navodeći da je to poklon za Kosovo.

„Poseban poklon Nemačke Kosovu uoči obeležavanja 14. godišnjice nezavisnosti. Poštovani građani Kosova, sa zadovoljstvom možemo da saopštimo da je Bundestag upravo većinom glasova glasao za potpisivanje sporazuma o priznavanju kosovskih vozačkih dozvola“, navela ja ambasada.

U međuvremenu je ambasador Nemačke na Kosovu, Jorn Rode, izrazio zadovoljstvo nakon izglasavanja sporazuma o priznavanju kosovskih vozačkih dozvola u Nemačkoj.

Kazao je da je ovo još jedan korak u odnosima Nemačke i Kosova.

„Srećan sam što mogu da podelim dobre vesti posle današnjeg glasanja u Bundestagu. Vozačke dozvole sa Kosova i iz Albanije sada su priznate u Nemačkoj. Još jedan korak u odnosima Nemačke i Kosova“, napisao je Rode na Fejsbuku.

Nemačka je danas odlučila da prizna vozačke dozvole sa Kosova. Ovaj predlog je dobio odobrenje svih 16 nemačkih država.

U međuvremenu se oglasio nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode.

On je izrazio zadovoljstvo usled izglasavanja sporazuma o vozačkim dozvolama i kazao da je ovo još jedan korak u odnosima Nemačke i Kosova.

„Srećan sam što mogu da podelim dobre vesti posle današnjeg glasanja u Bundestagu. Vozačke dozvole sa Kosova i iz Albanije sada su priznate u Nemačkoj“, poručio je Rode putem društvenih mreža.

U međuvremenu se oglasio kosovski premijer Aljbin Kurti koji se zahvalio Nemačkoj. Kurti je na Tviteru napisao da glasanje za priznavanje vozačkih dozvola pokazuje poverenje nemačke države u kosovske vlasti.

Manjak vozača u Nemačkoj

Vozači su jedna od profesija koja već godinama najviše nedostaje Nemačkoj, kako je objavio je pre nekoliko dana portal bizlife.rs niske plate i manjak vozaca nemackoj preti kolaps u snabdevanju.

Svi oglasi koji nude posao u Nemačkoj najviđe ponuda imaju upravo za vozače u Nemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari