Čabradi: Trivan će biti saučesnik ako ne spreči nezakonite radove u Rakiti 1Foto: Zelena stranka

Zbog nezakonitog nastavka gradnje minihidroelektrane „Zvonce“ u selu Rakita na Staroj planini, Zelena stranka traži od ministra Gorana Trivana da hitno reaguje i obezbedi zaštitu zakonitosti i poštovanje pravnog poretka Republike Srbije i primora investitora da obustavi radove kako mu je naloženo rešenjem inspekcije.

– Životna sredina se ne štiti u luksuznim, klimatizovanim kabinetima. Ministar Trivan je dužan da ode u Rakitu i svojim autoritetom primora investitora da prekine radove na izgradnji male hidroelektrane i vrati korito reke u prvobitno stanje, kako mu je naloženo izvršnim rešenjima nadležnih službi i inspekcijskih organa. Ukoliko to ne uradi, smatraćemo ministra saučesnikom u zločinu protiv prirode, i kršenju pravnog poretka Srbije i bićemo prinuđeni da protiv njega podnesemo krivičnu prijavu – rekao je Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke i narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Ekološka inspekcija je još u aprilu zabranila sve vrste radova u Rakiti, i naložila investitoru da iz korita reke izvadi sve cevi u dužini 300 i 350 metara. Umesto toga, investitor je nastavio s radovima. Zbog toga su Zelena stranka i Udruženje za zaštitu i očuvanje voda Lužničkog kraja i Savez mesnih zajednica Stare planine Ministarstvu zaštite životne sredine uputili zahtev da u Rakiti izvrši hitan inspekcijski nadzor, kako bi se sprečilo dalje uništavanje reke i prirode.

– Pošto Ministarstvo ne izvršava svoje sopstveno rešenje, bićemo prinuđeni da prirodu Srbije zaštitimo tako što ćemo ministra izvesti pred sud. Ukoliko ministar nije u stanju da obezbedi poštovanje rešenja Ministarstva kojim upravlja, neka se izvini građanima Srbije i podnese ostavku. Ili neka radi posao za koji ga plaćaju građani Srbije – rekao je Čabradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari