Čak 106 vukovaca nije rešilo polovinu testa na prijemnom na FON-u 1Foto: Ministarstvo prosvete

Fakultet organizacionih nauka (FON) u Beogradu već godinama je u vrhu popularnosti među svršenim srednjoškolcima, a ove godine je za upis na 980 mesta (od toga 460 na budžetu) konkurisalo čak 2.308 kandidata.

Prvi rezultati iz junskog upisnog roka na ovom fakultetu potvrđuju da sve petice u đačkoj knjižici tokom srednjoškolskog obrazovanja nisu garancija da se može dobiti indeks FON-a.

Na FON-u je 93 odsto kandidata imalo više od 32 boda iz srednje škole (od mogućih 40), tako da niko od kandidata koji imaju manji broj poena iz srednje škole nije odlično uradio prijemni i na osnovu toga se upisao na ovaj fakultet, kaže za Danas dekan te visokoškolske ustanove Milan Martić.

On napominje da su i prijemni ispit iz matematike i test iz opšte informisanosti bili relativno teški, ali su sadržali odlične selekcione elemente i kandidati su odlično rangirani.

Da nije bilo prijemnog ispita i da su se kandidati upisivali samo na osnovu uspeha iz srednje škole bilo bi potrebno 38,24 bodova (prosek 4,78 u srednjoj školi) da bi se dobio indeks ovog fakulteta.

– Nije neočekivano da kandidat koji je imao 40 bodova iz srednje škole ne ostvari pravo na upis na FON-u, jer je odličan kandidat koji je imao 37,1 bodova iz srednje škole, a uradio je jedan zadatak više iz matematike, bolje rangiran. Međutim nije očekivano da kandidat koji je imao 40 bodova iz srednje škole ne ostvari bar 50 odsto bodova na prijemnom. Već nekoliko godina zaredom 25 do 30 odsto kandidata koji su imali 40 bodova iz srednje škole ne ostvari bar 50 odsto bodova na prijemnom, ove godine ih je bilo 106. To govori da znanje koje imaju ti kandidati ne odgovara broju bodova koje imaju iz srednje škole ili da ti kandidati nisu izdržali pritisak zbog velike konkurencije i da je trema „učinila svoje“ – ističe profesor Martić.

On dodaje da je najviše kandidata koji su imali 40 bodova iz srednje škole, a nisu ostvarili bar 50 odsto bodova na prijemnom bilo iz gimnazija u Novom Pazaru, Inđiji, Bajinoj Bašti, Vranju i iz srednje škole u Zubinom potoku.

S druge strane, prijemni ispit su odlično uradili kandidati koji su imali 40 bodova iz srednje škole iz Matematičke gimnazije, Treće, Desete i Četrnaeste beograske gimnazije, iz gimnazija u Pirotu, Kraljevu, Užicu, Požarevcu, Čačku, Kragujevcu i Nišu, kao i iz srednje škole iz Nove Varoši – ističe Martić.

On kaže da će detaljna analiza ovogodišnjeg upisa biti urađena sledeće nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari