Čak 90 odsto mladih u Srbiji probalo alkohol, više od polovine cigare 1

Polovina mladih u Srbiji smatra korisnim vakcine protiv kovida-19, čak 90 odsto je probalo alkohol, više od polovine cigare, a mentalno zdravlje mladih se pogoršalo tokom ove i prethodne godine zbog pandemije koronavirusa.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije.

KOMS-ovo istraživanje, koje je danas predstavljeno u Medija centru, analizira i mapira perspektivu i položaj mladih ljudi u oblasti zdravlja, ali i nastoji da ukaže pažnju relevantnim institucijama i akterima omladinske politike na ključne preporuke za unapređenje javnih politika u oblasti i pružanje adekvatne sistemske podrške mladima.

Istraživanje prikazuje kako mladi percipiraju sopstveno zdravlje, njihova iskustva sa vakcinacijom i COVID-19 pandemijom, kakve stilove života vode, kao i koliko brinu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju ali i pruža konkretne preporuke kako se zdravlje mladih uz podršku institucija može unaprediti.

U istraživanju je učestvovalo 1.021 mladih ispitanika i ispitanica iz cele Srbije, Upitnik je sadržao 147 pitanja u osam različitih obasti.

Ovo istraživanje je pokazalo da 28 odsto mladih smatra da ima najviši nivo zdravlja, 49 odsto da ima visok nivo zdravlja, 20 odsto srednji i dva odsto nizak nivo, dok 14 odsto ima neko hronično oboljenje – šećernu bolest, povišen krvni pritisak, autoimuno oboljenje i sl.

Više od 58 odsto mladih verovatno ili sigurno je imalo infekciju kovidom 19 – 31 odsto veruje da su preležali, 26 odsto je preležalo i lečilo se kod kuće, dok se jedan odsto lečio u bolnici, a 42 odsto je reklo da nije preležalo koronavirus.

Čak 70 odsto mladih je izjavilo da nosi masku tamo gde je naznačeno da mora, 15 odsto da redovno nosi u zatvorenom i otvorenom prostoru gde moraju, a 85 odsto se ponaša odgovorno.

Što se tiče vakcinacije protiv kovida, 38 odsto je vaksinisano, 41 odsto nije, 13 odsto planira da se vakciniše, a čak polovina (49 odsto) smatra da su vakcine korisne, 32 odsto nema stav prema vakcini, dok 19 smatra da nisu korisne.

Istraživanje je pokazalo da je 59 odsto mladih probalo cigare, a preko 50 odsto mladih je probalo cigare u osnovnoj i srednjoj školi.

Čak 35 odsto mladih svih sedam dana u nedelji je izloženo duvanskom dimu.

Veliki broj mladih (91 odsto) probalo je neko alkoholno piće, a najveći broj njih prvi put je probalo alkohol u osnovnoj školi (49 odsto).

Više od polovine mladih (56 odsto) svaki školski dan doručkuje, 12 nije nijedan dan, zatim 67 odsto mladih smatra da ima idelanu telesnu masu, a 15 odsto da je prekomerno uhranjeno.

Nivom fizičke aktivnosti nije zadovoljno 25 odsto mladih, 38 odsto umereno vežba, 85 odsto je reklo da bi želeo da bude aktivnije.

O znanju sekualnom i reproduktivnom znanju – 37 odsto smatra da dobro poznaje ovu oblast, najveći broj je čuo za kondom i hormonske pilule, a 67 odsto je navelo da im nisu bile potreben usluge ginekologa i urologa.
Istraživanje je pokazalo da je mentalno zdravlje mladih u poslednje dve godine pogoršalo, 32 odsto je reklo da nije osećalo stres, a 14 odsto da je osećalo ekstremni nivo stresa, dok je 32 odsto osećalo ekstremni nivo anksioznosti.

Zatim, 35 odsto ne oseća depesiju, 22 oseća ekstremno tešku depresiju, 42 odsto mladih je izjavilo da im nisu bile potrebne usluge psihologa i psihoterapeuta.

Da od porodice dobija emocionalnu pomoć i podršku, u potpunosti se slaže 36 odsto, 23 odsto kaže da može da priča sa porodicom o problemima, dok 45 odsto ističe da može da računa na prijatelje kada su im potrebni.

Predstavljajući ove rezultate istraživanja, Anja Jokić iz KOMS-a, govorila je i o preporukama, pa je rekla da je mlade, koji imaju negativan stav o vakcinaciji protiv kovida, potrebno informisati na jasan i ispravan način.

“Naše istraživanje nam je pokazalo da je daleko veći broj mladih probalo alkohol u odnosu na cigarete, te smatramo da u okviru obrazovnog sistema, ali i sa relevantnim isnstitucijama treba da se bavimo zdravim stilovima života mladih. Preporuka je da se uvedu mere koje zabranjuju konzumiranje cigareta u zatvorenim javnim prostorima, ugostiteljksim objektima, kao i da mladi kupuju alkohol u ovim objektima”, rekla je Jokić.

Ona je, između ostalog, istakla i da je mlade potrebno ohrabriti da koriste moderne metode u seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Aleksandar Stevanović sa Instituta za socijalnu medicinu Medicinskog fakulateta u Beogradu, istakao je, između ostalog, da je broj mladih, prema Republičkom zavodu za statistiku, prošle godine u Srbiji iznosio milion i sto hiljada, što je 16, 4 odsto od ukupnog broja stanovništva.

Istraživanje je spovedeno u okviru programa “Zdravo Dvadesete uz podršku Galenike a.d. Beograd”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari