Carinici oduzeli preko 260 hiljada evra 1

Carinici su u saradnji sa graničnom policijom danas su na ulaznoj strani graničnog prelaza Gradina, sprečili prenos neprijavljenih deviza u iznosu od preko 260.000 evra, saopštila je uprava carina.

Jutros se za redovnu carinsku kontrolu prijavio 30-godišnji nemački državljanin turskog porekla koji je upravljao Mercedesom nemačkih registarskih oznaka.

U automobilu je bilo dvoje saputnika, 70-godišnja turska državljanka koja ima nemačku boravišnu dozvolu i njen 35-godišnji sin, nemački državljanin.

Pregledom automobila, u ženskoj kožnoj torbici koja se nalazila između vozačkog i suvozačkog sedišta, pronađena dva svežnja novca u ukupnom iznosu od 125.000 evra, zamotana u aluminijumsku foliju.

Ličnim pregledom 70-godišnje putnice, u njenom donjem vešu pronađeno još 141.400 evra.

S obzirom da je vozač izjavio da nema nikakve veze sa pronađenim novcem, kao i to da nije znao da njegovi saputnici sa sobom nose toliku sumu neprijavljenih deviza, majci i sinu je vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra.

Ostatak novca je privremeno zadržan do okončanja prekršajnog postupka, koji će u ovom slučaju biti sproveden po hitnom postupku, jer se radi o stranim državljanima.

Uprava carina neprestano apeluje na putnike da prijave svaku sumu iznad 10.000 evra, kako na izlazu tako i na ulazu u zemlju, što je vidno istaknuto na svim našim graničnim prelazima.

Uprkos tome, putnici svesno ulaze u rizik neprijavljivanja novca, iako su informacije o važećim propisima dostupne kako na samim prelazima, tako i na sajtu Uprave carina, u brošurama namenjenim putnicima, ali i preko sredstava javnog informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari