Čavoški: Otcepljenje nacionalnih manjina nedopustivo 1

Vladajuće međunarodno pravo ne dopušta otcepljenje nacionalnih manjina od države, već im jamči pravo na zaštitu njihovog identiteta i uživanje vlastite kulture, ispovedanje vlastite vere i korišćenje vlastitog jezika, rečeno je danas na predstavljanju zbornika radova Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Akademik Kosta Čavoški izjavio je da „manjina Arbanasa na Kosovu i Metohiji“ nikada nije raspolagala pravom na otcepljenje od Srbije, pa je „samozvana država – puka tvorevina okupatora posle agesije NATO 1999. godine“.

On je na predstavljanju zbornika „Secesija sa stanovišta unutrašnjeg i međunarodnog prava i njene političke posledice“ rekao da se u jednom od referata zbornika navodi da je Srbija od 2010. godine „promenila strategiju prema albanskim secesionistima na Kosovu“ tako što je od politike očuvanja atributa suverenosti države prešla na spoljnopolitičku borbu protiv priznanja Kosova.

Vladajuće međunarodno pravo, naglasio je Čavoški, ne dopušta otcepljenje nacionalnih manjina od države, već im je zajamčeno pravo na zaštitu njihovog identiteta i uživanje vlastite kulture, ispovedanje vlastite vere i korišćenje vlastitog jezika.

Profesor Budimir Košutić naveo je da Međunarodni sud pravde nije potvrdio da je jednostarana deklaracija privremenih organa Kosova u saglasnosti sa međunarodnim pravom.

Košutić je istakao i da Međunardoni sud nije priznao ni da je Kosovo slučaj „remedijalne secesije“.

Profesor Dejan Mirović izjavio je da su 2013. godine „protivustavni i protivzakoniti“ Briselski sporazum koji je „u stvari Ahtisarijev plan“ i da je taj plan u osnovi Briselskog sporazuma.

Ukazao je da je prvih šest „neobavezujućih“ članova Briselskog sporazuma koji se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) određeno bez ikakvog preciznog roka za njihovo sprovođenje.

Naglasio je da je Briselskim sporazumom Srbija „predala u vrlo kratkom roku elemente suverenosti Kosovu“, i da tako nije formirana ZSO, ali je ukinuto finansisranje 1.200 srpskih policajaca pod opravdanjem da će policija Kosova biti multietnička, „a videli smo da su ROSU policajci apsolutno etnički pripadnici albanskog naroda“.

Dodao je da su se nakon potpisivanja Briselskog i Vašingtonskog sporazuma, osim tekućeg problema sa registarskim tablicama, pojavili i drugi elementi „širenja suvereniteta takozvanog Kosova van naše južne pokrajine“ i naveo da je sporazumima predat suverenitet i nad branom Gazivode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari