CEAS: Nedopustiv govor mržnje 1

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) izrazio je danas zabrinutost zbog načina na koji pojedini članovi Vlade i provladini mediji zloupotrebljavaju napete situacije u regionu u cilju širenja otvorenog govora mržnje prema Albancima u Srbiji i regionu.

CEAS ističe da je takav govor mržnje nedopustiv bez obzira na aktuelne političke poteze i eventualne namere pojedinaca ili grupa.

Nadamo se da je zvaničnicima Vlade i njihovim medijima jasno da redovi veličina poput formacije od 800 ljudi, koliko spominju u izjavama o sprečavanju kretanja naoružanih grupa prema Makedoniji, kao i navodi o tome da je Vojno bezbednosna agencija (VBA) presekla šverc hiljada komada oružja, mogu u 21. veku izazvati sukob globalnih razmera, upozorava se u saopštenju.

Bude li se pokazalo da ovako veliki brojevi ljudi i oružja nisu tačni, te da su namerno pušteni u javnost u ciljuzastrašivanja javnosti i realizacije skrivenih planova, to bi bio veliki udarac za međunarodnu poziciju Srbije, navodi CEAS.

CEAS, takođe, traži oštru reakciju nadležnih organa zbog širenja govora mržnje protiv Albanaca u Srbiji i regionu koje se u poslednjih nekoliko nedelja čuje iz istih izvora, a koji u aktuelnoj situaciji i u javnosti podgrejanoj vestima o stotinama naoružanih Albanaca i hiljadama komada oružja može imati nesagledive posledice.

Ukazuje se i da se u novom talasu širenja sterotipa, laži i govora mržnje prema Albancima intenzivno citiraju ruski naučnici i analitičari, a od njega ne prezaju ni ruski zvaničnici.

CEAS poziva i zapadnu međunarodnu zajednicu, a pre svega EU, da zauzme jasan javni stav o ovom trendu u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari