Čečen: Država uništava nezavisne medije 1Foto: Fonet - Predrag Blagojević Južne Vesti

Predstavnici neformalne Grupe za slobodu medija, koja okuplja novinarska i medijska udruženja, kao i organizacije civilnog društva, juče su u Tirani pozvali Evropsku uniju da podrži slobodno, profesionalno i odgovorno novinarstvo u Srbiji i ne zanemaruje očajan položaj u kojem se ono nalazi.

– Poruka Grupe za slobodu medija bila je da se život nezavisnih i profesionalnih novinara u Srbiji drastično razlikuje od viđenja demokratskih reformi u Srbiji koje ima Evropska komisija, da država uništava nezavisne medije i da mi jesmo podržani na više načina, ali da javnu političku podršku jednostavno nemamo – rekao je za Danas direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen, koji se u ime Grupe obratio učesnicima panela o ulozi medija u procesu evropskih integracija, održanog u okviru Medijskih dana Zapadnog Balkana u Tirani.

– Pozvali smo EK da podrži pokušaj postizanja sporazuma nezavisnih novinara sa premijerkom, da se, kada se sastaju sa našim zvaničnicima, sastanu ponekad i sa nama i ako budu smatrali da radimo nešto demokratski i evropski, to javno i podrže. Ukratko, tražili smo javnu političku podršku za koju smatramo da bi efikasnije pomogla slobodi izražavanja. Mi novinari ne vidimo da je imamo, dok je vlast snažno javno podržana, uprkos vrlo nedemokratskom odnosu prema slobodi medija, regulisanju slobodnog tržišta, radu regulatornih tela i tako dalje – istakao je Čečen za Danas.

Dok se obraćao prisutnim panelistima u Tirani, ostali članovi Grupe za slobodu medija stajali su u crnim majicama sa porukom „EU učini više“. U znak solidarnosti sa problemima medija u Srbiji, njima se, stajanjem u istim majicama, pridružilo i više učesnika konferencije iz zemalja regiona. Akcija grupe za slobodu medija i Čečenov apel EU pozdravljeni su aplauzom učesnika konferencije, koja je okupila 250 novinara, urednika i predstavnika novinarskih i medijskih udruženja i organizacija civilnog društva država Zapadnog Balkana. Medijske dane u Tirani otvorili su premijer Albanije Edi Rama i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Han o slobodi izražavanja

– Sloboda izražavanja je ključna vrednost Evropske unije i, kao takva, predstavlja kamen temeljac procesa proširenja, izjavio je u Tirani evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han. On je istakao da su jaki i nezavisni mediji predvodnici demokratske transformacije.

EU opravdava stabilokratiju

„Stabilnost je uslov za demokratiju na Balkanu“, rečenica koju zabrinjavajuće često izgovaraju strane diplomate, pravdajući time stabilokratiju, autoritarne režime i gušenje slobode medija na Balkanu. Time što je skup čiji je domaćin napustio odmah posle svog uvodnog govora, ne čekajući ni pitanja gostiju (novinara i aktivista), evropski komesar Johanes Han je još jednom javno pokazao svoj odnos prema slobodi govora u Srbiji, rekao je urednik Južnih vesti Predrag Blagojević i dodao da je devedesetih bio dete, „pa se ne sećam da li je tada neko od evropskih zvaničnika od novinara tražio da „dokažu cenzuru“, ali vrlo dobro pamtim da su i tada podržavali onog kog su nazivali „garantom mira i stabilnosti na Balkanu“. „Ponašanje pojedinih evropskih lidera danas kod mene evocira uspomene koje bih da zaboravim“, navodi Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari