Čedomir Stojković o izjavi predsednika Vučića da je Srbija kao Kazablanka: Špijunima smo interesantni manje i od Bugarske 1foto Aleksandar Roknić Danas

– Izjavom o tome da je Beograd špijunski interesantan poput Kazablanke Aleksandar Vučić demonstrira dva velika neznanja i jedno veliko ignorisanje. Najpre, Srbija je najvećim bezbednosnim agencijama manje interesantna od Bugarske, zemlje kroz koju sada prolazi gasovod od Azerbejdžana kao alternativa snabdevanju Evrope u odnosu na ruski gas, i koja ima stotine kilometara obale na Crnom Moru – kaže za Danas advokat Čedomir Stojković povodom nedavne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Beograd kao Kazablanka, i da njime vršljaju kako zapadni tako i ruski špijuni, u zavisnosti ko nam je tog trenutka u gostima.

Stojković dodaje da je Srbija stranim agentima manje interesantna i od Litvanije, Finske, Letonije i Estonije koje se graniče sa Rusijom.

– Manje je interesantna od Belorusije sa čijih teritorija se vrši ratna agresija na Ukrajinu. Manje je interesantna od Nemačke čija obaveštajna bezbednost je od izuzetnog značaja u okolnostima prisutnosti ruskog energetskog kapitala tamo. Srbija je zapadnim službama obaveštajno interesantnija samo od Makedonije i Albanije, što nije neki naročito uspeh zemlje. A od te dve zemlje smo obaveštajno interesantniji samo zbog toga što imamo kapacitet da napravimo regionalni problem ratnim avanturama koje neki uticajni ljudi u našoj zemlji prizivaju – ukazuje Stojković.

Prema njegovim rečima, rizik od oružanog konflikta u Bosni i Hercegovini, i na Kosovu, u prethodnim mesecima upravo su sprečile zapadne obaveštajne službe, koje su svojim diskretnim delovanjem neutralisale otvoreno i agresivno delovanje ruske obaveštajne službe u Srbiji i u BiH, „jer je Putunova obaveštajna služba pokušala da izazove taj oružani konflikt na Balkanu i na taj način da umanji pritisak sveta oko situacije u Ukrajini.

– Ceo Balkan danas može biti zahvalan zapadnim obaveštajnim službama što su tu eskalaciju sprečili, i iako vam ovo deluje neverovatno, to je ipak istina, koje možete postati svesni kada agresivnu proputinovu kampanju u Srbiji, naročito do avgusta, koja je prikazivala Putina kao nepobedivog, dovedete u vezu sa tada otvorenim pozivima njima na oružani sukob i motivisanje stanovništva u tom pravcu. Odnosno, sa jedne strane se stvarao lažan utisak da je Putin navodno nepobediv, a sa druge strane se podsticala nacionalna mržnja u Srbiji i BiH. Onda je samo trebalo da te strukture moći i to stanovništvo, naročito nacionalisti u Srbiji i BiH koji podržavaju Putina, kažu “hajmo u rat pobedićemo jer je Putin s nama, svetski rat je već počeo pa hajmo i mi oružjem tražiti ono što mislimo da je naše, kao i Putin” – navodi naš sagovornik.

Stojković naglašava da su takav užasan razvoj događaja, koji je bio vrlo pažljivo planiran, sprečile obaveštajne službe Zapada.

– Naše obaveštajne, a posebno kontraobaveštajne službe u tom pravcu nisu učinile ništa, jer su one već više godina van obaveštajnog integriteta i potpuno su nesposobne da procene hibridni uticaj ruskih, Putinovih agenata, na naše donosioce odluka i nesposobne su da ga spreče, jer im je vlast u datom periodu vezala ruke, a potom se struktura iznutra izmenila. Dakle, nesposobnost predsednika Srbije da donosi odluke u interesu svoje zemlje i da spreči rat koji je Putin ovde želeo, direktno je prouzrokovala pozitivnu intervenciju drugih obaveštajnih krugova da neutrališu (pro)ruske ratne piromane na Balkanu. Narod Srbije može na tome da bude samo zahvalan Zapadu, jer rat nikome ne treba – ukazuje Stojković.

On dodaje da nije siguran da li je ovo Vučićevo poređenje Srbije sa Kazablankom zapravo žal za time što do rata nije došlo, ali postojanje oružja koje je on kupovao od Rusije i Kine ne može da isključi to.

– Istovremeno, u daljim pokušajima da manipuliše Zapadom, predsednik Srbije namerno dozvoljava ruskoj obaveštajnoj službi da i dalje vršlja po Srbiji i stvara bezbednosne pretnje ne samo za našu zemlju. To radi da bi to potom koristio u objašnjavanju Zapadu kako sve što se događa u Srbiji nije posledica samo njegove volje već da je i tobože posledica jakog obaveštajnog Putinovog delovanja, što nije istina, jer da domaće obaveštajne i kontraobaveštajne službe rade svoj posao integrativno, ni jedan Putunov agent ne bi bio u poziciji da nam nanosi štetu i Srbija bi bila bezbedna poput Slovenije, koja je bez problema izašla na kraj sa Purinovom agentima – ističe Stojković.

Naš sagovornik podseća da je u maju obavestio javnost o 4036 identifikovanih agenata Ruske Federacije u Srbiji, od kojih su mnogi u i našim bezbednosnim službama, ali i u javnom prostoru.

– Država nije po tom pitanju učinila ništa. Sada smo mi građani prinuđeni da se sami borimo protiv njih i da time pokušamo da spasimo našu državu stvaranjem kontraobaveštajnih i kontrapropagandnih grupa, kao jedini način da se dođe do demokratskog društva u Srbiji, jer dok je društvo porobljeno hibridnim i teledirigovanim obožavanjem diktatora Putina, nikakva demokratija ovde nije moguća. Pripreme za osnivanje takve organizacije upravo dovršavamo i obavestićemo javnost o toj činjenici ubrzo, a onda se predsednik može pohvaliti da osim stranih obaveštajnih službi u Srbiji deluje i jedna domaća kontraobaveštajna nevladina organizacija, koja će raditi ono što predsednik države zabranjuje državnim kontraobaveštajnih službama da rade – naglašava naš sagovornik.

Stojković dodaje da će Vučić imati priliku da ih podrži u radu i tako spreči da Srbija bude Kazablanka, „jer da li se mi možemo porediti sa Kazablankom po špijunima ili sa Kolumbijom po narko kartelima – „samo je pitanje izbora“.

– Ako ne želite narko bosove, uhapsite ih. Ako ne želite Putunove agente i špijune, uhapsite ih, proterajte ih, a ako se njih plašite, pitajte Amerikance, Britance, Špance ili Nemce da vam u tome pomognu. U suprotnom pokazujete da, namesto civilizovane i uređene države, tu divlju severoafričku Kazablanku upravo želite ovde da imate – zaključuje Čedomir Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari